Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoteli prepuni

Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture: Grad "poharale" izložbe i događanja, građani oduševljeni

Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 2
Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 2 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 1 Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 2 Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 3 Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 4 Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +3 Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 5 Galerija 1/8 >>
Rijeka odbrojava sate do velike titule Europske prijestolnice kulture. Sve je spremno za veliki 24-satni spektakl s više od 70 događaja na 30-ak lokacija diljem grada.

Kroz ovu godinu u Rijeci se očekuje više od milijun posjetitelja, a prva riječka kava u godini kulture pit će se u osebujnom caffe baru Damira Grozdanića koji će biti polazna točka za goste anti-turističke rute. „On je ovako malo skriven i baš je to tajna i ljepota ovog lokala, ti si u gradu, a nisi u gradu i zato mislim da to ljudi prepoznaju“, opisuje svoj bar Grozdanić.

Pročitajte i ovo LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti" Ilustracija Slijedi obdukcija Muškarac pao iz čamca i poginuo, policija istražuje uzrok smrti

A riječka luka sutra je pozornica. Na programu je najneobičnija opera i to ona industrijska. „Ova opera bazira se na žestokom poštovanju tradicije, radničke klase, povijesti Rijeke, a s druge strane je jako moderna“, govori o radnji redatelj Dalibor Matanić.

Grad će biti prepun performansa i koncerata, a ugostitelji će raditi cijelu noć. Riječani su oduševljeni. Očekuju spektakl kakav do sada nisu vidjeli, a planiraju cijeli dan provesti uživajući u gradu. Da se u Rijeci sprema nešto veliko vidi se i na ulicama i na internetskim stranicama Grada te turističke zajednica. Program se predstavlja već tri godine diljem svijeta.

Stižu zato i strani gosti. Od privatnog smještaja, do hostela i hotela traži se krevet više. Tako direktor prodaje jedne hotelske kuće, Damir Balenović, kaže kako su u njihovim hotelima bukirane gotovo sve od 200 soba.

A kada posjetitelji stignu kultura ih već čeka. Crvenu zgradu nije teško pronaći. To je muzej moderne i suvremene umjetnosti. „U sklopu izložbe Davida Maljkovića "S kolekcijom", David je pozvao jako puno suradnika, između ostalog i našu fenomenalnu mladu umjetnicu Doru Budar, crvena fasada je zapravo njezin rad“, objašnjava direktorica projekta Emina Višnjić.

Unutar zidova je program prijestolnice kulture već počeo. „Ova izložba kao tako nekako kao jedan živi organizam, kao jedan izložbeni organizam gdje će se mnogo stvari i programa odvijati kroz njezino trajanje tako da svoju potpunu sliku dobiva na zatvaranju“, kaže kustosica izložbe Ivana Meštrov.

No, prije toga, službeno otvorenje Rijeke Europske prijestolnice kulture do kojeg je ostalo tek nekoliko sati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene