Rijeka odbrojava sate do velike titule Europske prijestolnice kulture. Sve je spremno za veliki 24-satni spektakl s više od 70 događaja na 30-ak lokacija diljem grada.

Galerija Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 2 Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 1 Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 3 +4 Rijeka - Europska prijestolnica kulture - 4

Kroz ovu godinu u Rijeci se očekuje više od milijun posjetitelja, a prva riječka kava u godini kulture pit će se u osebujnom caffe baru Damira Grozdanića koji će biti polazna točka za goste anti-turističke rute. „On je ovako malo skriven i baš je to tajna i ljepota ovog lokala, ti si u gradu, a nisi u gradu i zato mislim da to ljudi prepoznaju“, opisuje svoj bar Grozdanić.

Vezani članci Marko Balen, reporter Nema mira za Riječane: Najavljena je nova akcija uklanjanja bombe, teška je 150 kilograma Izmještanje protubrodske mine iz riječke luke - 1 Heroji koji su oteglili minu tešku više od tone: "Nije me bilo strah. Neki su rekli da sam lud, ali netko je taj posao morao odraditi"

A riječka luka sutra je pozornica. Na programu je najneobičnija opera i to ona industrijska. „Ova opera bazira se na žestokom poštovanju tradicije, radničke klase, povijesti Rijeke, a s druge strane je jako moderna“, govori o radnji redatelj Dalibor Matanić.

Grad će biti prepun performansa i koncerata, a ugostitelji će raditi cijelu noć. Riječani su oduševljeni. Očekuju spektakl kakav do sada nisu vidjeli, a planiraju cijeli dan provesti uživajući u gradu. Da se u Rijeci sprema nešto veliko vidi se i na ulicama i na internetskim stranicama Grada te turističke zajednica. Program se predstavlja već tri godine diljem svijeta.

Stižu zato i strani gosti. Od privatnog smještaja, do hostela i hotela traži se krevet više. Tako direktor prodaje jedne hotelske kuće, Damir Balenović, kaže kako su u njihovim hotelima bukirane gotovo sve od 200 soba.

A kada posjetitelji stignu kultura ih već čeka. Crvenu zgradu nije teško pronaći. To je muzej moderne i suvremene umjetnosti. „U sklopu izložbe Davida Maljkovića "S kolekcijom", David je pozvao jako puno suradnika, između ostalog i našu fenomenalnu mladu umjetnicu Doru Budar, crvena fasada je zapravo njezin rad“, objašnjava direktorica projekta Emina Višnjić.

Unutar zidova je program prijestolnice kulture već počeo. „Ova izložba kao tako nekako kao jedan živi organizam, kao jedan izložbeni organizam gdje će se mnogo stvari i programa odvijati kroz njezino trajanje tako da svoju potpunu sliku dobiva na zatvaranju“, kaže kustosica izložbe Ivana Meštrov.

No, prije toga, službeno otvorenje Rijeke Europske prijestolnice kulture do kojeg je ostalo tek nekoliko sati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju