Rijeka u petak postaje središte Europske kulture. I prije službenog otvaranja uživa se u brojnim sadržajima, a na posljednjim detaljima radi se od jutra do mraka. Očekuje se 70 događaja u jedan dan.

Galerija Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture - 3 Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture - 6 Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture - 5 +4 Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture - 8

Malo po malo, kultura na tisuću načina širi se Rijekom i okolicom na neobičnim lokacijama diljem županije, a 2020. godine prikazivat će se Goli otok kroz objektiv pedesetak umjetnika.

Vezani članci Eksplozija i požar na automobilima u Rijeci - 4 Dnevnik Nove TV doznaje: Uhićeno više osoba zbog eksplozije i požara na automobilima u Rijeci Ilustracija Uhićen 67-godišnji diler u Rijeci, pogledajte što su mu sve pronašli u stanu

„Upravo je naša intencija bila da postavimo plakate u manjim mjestima, na manje atraktivnim lokacijama gdje ljudi prolaze malim brzinama, gdje su kuće okolo i gdje mogu upijati sadržaj tih plakata“, objašnjava voditelj projekta Okoliš sjećanja, i autor fotografije, Darko Bavoljak.

A u gradu je sve podređeno subotnjem spektaklu. Više od 70 događaja održat će tijekom dana i noći. Organizatore ne brine ni najavljena kiša. „Imamo svi nešto šta ne curi za noge, imamo svi neke kabanice, ogrtače tako da kiša nama u Rijeci nije problem, a neće biti ni našim gostima“, uvjerena je direktorica RIJEKA 2020, Emina Višnjić.

A od publike se mnogo očekuje. Svaki gost dobit će svoj instrument – crveno zvonce. I tako 3000 komada.Taj će zvuk upotpuniti odu radničkom gradu. I odjeća za glazbenike je spremna. Operu industriale, Riječani jedva čekaju.

„Naravno, sudjelovat ćemo. Imam malu curicu pa ćemo ju dovest na zabavu, i naravno da smo sretni jer je to naša Rijeka“, rekla je Riječanka Ivona. I drugi Riječani posjetit će izvedbu jer je to, kažu, velika stvar za njihov grad.

Na svečano otvorenje stižu i visoki uzvanici pa se u Kazalištu Ivana plemenitog Zajca pripremaju nove sjedalice, a tu su i novi sanitarni čvorovi.

„Ovo nije samo pitanje EPK jer tu gledatelji dolaze svakodnevno i za njih je ovo jako bitno. Mi smo zadovoljni, radovi su se nastavili i na katovima iznad tako da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti završena cijela vertikala, još 3 sanitarna čvora, odnosno svaki kat će imati svoj sanitarni čvor“, opisao je preuređenja voditelj tehnike kazališta, Alan Vukelić.

Užurbano se radi na sve strane, a vremena je još malo. 2 dana Rijeku dijele od Europske prijestolnice kulture.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju