Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će biti i s EPK?

Koronavirus donio probleme kulturi: Ne dođe li do promjene, život kreativaca bit će umjetnost preživljavanja

Zbog epidemije koronavirusa u krizi je cijela kulturna i kreativna industrija. Ona, naime, obuhvaća sektore od arhitekture do fotografije, umjetnosti, glazbe, oglašavanja i tako dalje. Iako joj je bruto dodana vrijednost čak 6,3 milijardi kuna, kreativna industrija taj novac ove godine neće vidjeti.

Spektakularno otvaranje u Rijeci najavilo je veliku godine, ali su danas na program Europske prijestolnice kulture podsjećaju samo zastave na vjetru. Od 600 kulturnih događaja neki su otkazani, a neki su još na čekanju. Viškom je proglašeno 59 radnika, a reže se na svakom koraku.

Pročitajte i ovo Zagrebački HNK I dalje nema rješenja Djelatnici u kulturi uzpozoravaju: "Prihodi nam nisu pali na minimalac, nego na totalnu nulu" Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture - 3 Bogat program Rijeka postala središte kulture! U idućih 365 dana bit će najzanimljiviji europski grad

"Imamo vrlo malo toga što smo platitli da se programi ne mogu održati, doslovno par tisuća kuna. Mi smo možda u posljenja tri do četiri tjedna bar 300, ako ne i više, različitih ugovora s dobavljačima stavili u mirovanje", rekla je Emina Višnić, direktorica EKP 2020.

No, radovi na infrastrukturi nisu stali te se nova kulturna četvrt polako dovršava.

"Veći dio sredstava je iz EU sredstava. Dva objekta, i Šećerana i dječja kuća, su već preko 90 posto gotovi. Ne brinem za izgradnju, brinem za njihovu konzumaciju u 2020.", rekao je Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke.

Šetnja muzejima i galerijama diljem Hrvatske sada je moguća jedino iz vlastitog naslonjača, a i sadržaji kazališta preselili su se u virtualni svijet te publika u vlastitom domu može uživati u predstavama i operama. U Rijeci je pozornica ipak puna radnika, a umjetnici vježbaju sami.

"Ne može se izvedbeno-umjetnička produkcija svesti na selfije iz kuhinja, dnevnih boravaka i balkona. Mi ćemo se kao kazalište od preko 300 zaposlenika, kako bismo osigurali svoj opstanak, sigurno u sljedećih godinu dana oslanjati prije svega na vlastite djelatnice i djelatnike", rekao je Marin Blažević, intendant Ivan pl. Zajc Rijeka.

Od kreativne i kulturne industrije u Hrvatskoj živi više od 124 tisuće ljudi. Iz godine u godinu njezina bruto dodana vrijednost raste te je odmah iza industrije hrane, a iznosi više od 6,3 milijarde kuna. Ipak, brojni su umjetnici zbog koronavirusa ostali bez prihoda.

"Već je gotovo 200 vanjskih suradnika i honoraraca ostalo bez angažmana, a potraje li ova situacija kina će nažalost morati otpuštati radnike", rekao je Alen Munitić, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Slobodnim umjetnicima je najteže. Redatelj, glumac i samostalni umjetnik Miran Kurspahić kaže da mjere Ministarstva kulture za pomoć umjetnicima nisu dovoljne: "Tu je glavna pretpostavka bila, kao što je bilo navedeno, da se intenzitet umjetničkog rada mjeri umjetničkim prihodima. Dakle, ako malo zarađuješ znači da malo radiš, da to što radiš malo vrijedi. To, naravno, ne može biti dalje od istine."

Ne promjeni li se stav, kaže, život kreativaca bit će prava umjetnost preživljavanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene