Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doprinos za obnovu

Stiže novi paket pomoći: Europska komisija Turskoj šalje još milijardu eura

Ilustracija
Ilustracija Foto: Bulent Kilic
Europska komisija dat će milijardu eura pomoći potresom pogođenoj Turskoj, rekla je u ponedjeljak predsjednica tog tijela Ursula von der Leyen na početku međunarodne donorske konferencije.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen potres koji je odnio gotovo 50 tisuća života u Turskoj i Siriji opisala kao najveću prirodnu katastrofu koja je pogodila regiju u posljednjih nekoliko godina.

"Milijuni su sada bez doma i po zimi žive u šatorima", rekla je na početku međunarodne donorske konferencije.

"Moramo se mobilizirati za obnovu. Kuće, škole i bolnice moraju se ponovno izgraditi, uz najviše standarde sigurnosti od potresa. Voda, kanalizacija i druga ključna infrastruktura moraju se popraviti. Javne službe i poduzeća trebaju kapital za ponovni rad, kako bi ljudi mogli zaraditi za život", poručila je.

Pročitajte i ovo Istanbul Turska u strahu Prijeti li Istanbulu potres nezamislivih razmjera? "Tako je blizu. To je samo vjerojatnost, ali vjerojatnost je velika"

Pročitajte i ovo Plišanci na utakmici u Turskoj - 2 Za djecu stradalu u potresu Kakva gesta navijača: Tisuće plišanaca poletjelo s tribina na teren tijekom utakmice

Von der Leyen je rekla da će Komisija dati dodatnih 108 milijuna eura za humanitarnu pomoć i oporavak Sirije. Europska unija ne održava diplomatske veze s predsjednikom te zemlje Bašarom al Asadom od rata koji je krenuo 2011. godine.

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) procjenjuje da "ukupni financijski teret potresa" za Tursku iznosi oko 103,6 milijardi dolara , što je devet posto predviđenog BDP-a te zemlje za 2023. godinu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ranije je rekao da će Hrvatska na konferenciji najaviti novu pomoć dvjema državama, čime će ukupno ona iznositi pet milijuna eura za Tursku i 400 tisuća eura za Siriju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene