Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPUŠTENA GRADSKA ORGANIZACIJA

Plenković o izlasku Ivana Penave iz HDZ-a: "Koga nema, bez njega se može i mora, ja ne plačem ni za kim"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković - 3 Andrej Plenković - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ivan Penava Galerija 1/7 >>
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio je da izlazi iz HDZ-a. Stranka je nakon toga odmah raspustila gradsku organizaciju, a premijer Plenković rekao kako on ne plače ni za kim.

Ivan Penava i svi gradski vijećnici HDZ-a napustili su tu stranku. Uslijedila je brza reakcija HDZ-a. Raspuštena je vukovarska organizacija stranke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

Premijer Plenković nakon užeg kabineta Vlade komentirao je aktualnu političku situaciju i Penavin izlazak iz stranke rekavši kako on ne plače ni za kim, zaželio mu je sreću i rekao kako su lokalni izbori brzo - nagodinu.

"Ja nisam gledao konferenciju za medije. To je njihov odabir. Članstvo je aktivnost, dobrovoljna. On je odabrao. Ja mu zahvaljujem na doprinosu. Išli smo puno puta u kampanje, radili za Vukovar. Koga nema, bez njega se može i mora. On ide u Domovinski pokret. Imao je šansu prezentirati sebe na unutarstranačkim izborima, pa smo vidjeli kako je prošao. Nema nikakvog đuturenja niti otrovnih strelica s moje strane", kazao je premijer. 

O suradnji s Penavom nakon izbora premijer je rekao: "Vidjet ćemo nakon izbora tko će biti izabran." Komentirao je i datum parlamentarnih izbora: "To je odličan datum, 5. srpnja je brzo, a opet dovoljno daleko da se svi kvalitetno pripremimo i imat ćemo svi jednake šanse." 

Plenković je kazao kako će izbornu kampanju održavati na sve moguće načine, a komentirao je i blage izjave upućene Penavi i Škori. 

"Ja ne znam što je gospodinu Penavi, on se očito ne miri s time što je to unutarstranačka demokracija. Ja ne plačem ni za kim. Nije on prvi koji je napustio stranku. Niti je HDZ gospodin Penava, pa ni u Vukovaru. Ovo će biti jedna crtica u povijesti stranke.

Ja sam rekao jučer da je Škoro bio angažiran u kampanji Granića i da ga nisam vidio 20 godina i da ne znam otkud mu takva oštrina prema meni, a nismo se vidjeli 20 godina", objasnio je Plenković. 

Na pitanje hoće li na listama biti mjesta za Kovača ili Brkića, premijer je rekao: "Vidjet ćemo". Nije otkrio tko će biti na listama HDZ-a. "Bit će sigurno novih imena, kao što ih je bilo i prije, svaki izbori nose osvježenja", kazao je. 

Kazao je da razgovara s više aktera za izbore, a među njima je i Marijana Petir. 

O preporukama Europske komisije

Premijer je ocijenio da preporuke Europske komisije u okviru Europskog semestra reflektiraju aktivnosti Vlade i smatra ih poticajem za daljnje reforme. Hrvatska je dobila četiri preporuke zbog pandemije koronavirusa, koje trebaju poslužiti kao smjernice za gospodarski oporavak nakon pandemije.

"Komisija je ocijenila da se Hrvatska izrazio dobro obranila od svih prijetnji koje su bile tu za javno-zdravstveni sustav u kontekstu pandemije, da smo poduzeli prave mjere za zadržavanje radnih mjesta", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

"Preporuke idu za tim da se i dalje vodi politika koja će osigurati i likvidnost poduzeća i jedan put prema gospodarskom oporavku, a zadnja preporuka odnosi se na temu koja je kontinuirano na dnevnom redu, a to je učinkovitost pravosuđa i javne uprave", dodao je premijer."I s te strane mogu reći da su ove preporuke reflektirale  aktivnosti Vlade i sigurno su poticaj za daljnje reforme", ustvrdio je.

Raspuštena vukovarska organizacija HDZ-a

Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije, temeljem istupa predsjednika i većine članova Gradskog odbora HDZ-a Grada Vukovara tijekom kojeg su oni istupili iz članstva, a sukladno Statutu, donio je odluku o raspuštanju tijela Gradske organizacije HDZ-a Grada Vukovara.

Županijski odbor HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije imenovao je Povjerenstvo Gradske organizacije HDZ-a Grada Vukovara, a za povjerenika imenovao Nikolu Mažara, priopćeno je iz HDZ-a. 

"Ovo je prije svega za nas izuzetno težak i emotivan trenutak. Da napuštamo HDZ, to je svima jasno. Nije nam to drago i zapravo mrzimo činjenicu što smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrati ovo prvo", rekao je Penava na konferenciji za medije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene