Gradonačelnik Vukovara i zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Ivan Penava izjavio je u srijedu da izlazi iz HDZ-a. Uslijedile su mnogobrojne reakcije.

Galerija


Osim Penave HDZ napuštaju i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.

Vezani članci Mirando Mrsić Mrsić: ''Plenković pokazao bahatost kakva nije viđena od Sanadera'' Mirando Mrsić u Dnevniku Nove TV - 6 Mrsić objasnio zašto je pozvao predsjednika Milanovića da raspusti nacionalni stožer

Svoju odluku objavili su na konferenciji za medije.

Uslijedile su reakcije.

"Možemo mu poželjeti samo sreću. HDZ će u Vukovaru raditi punim kapacitetom. Vukovarci su nam najvažniji. O tome smo se brinuli i to ćemo nastaviti raditi.

Nije otišla cijela stranačka organizacija, ali dopustite da predizborno vrijeme i parlamentarni rezultati kažu svoje. Ova je Vlada napravila jako puno za Vukovar. Ta će regija i dalje biti u našem fokusu.

On je čovjek iza kojeg stoje djela, a na biračima je da procijene hoće li mu dati glas. Gospodin Penava izlazi iz HDZ-a i to je njegova odluka i njegov će put biti jasan u narednim danima", komentirao je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić uoči užeg kabineta Vlade.

Ministar Mario Banožić kazao je kako će tijela odraditi sve po pitanju raspuštanja organizacije, a na pitanje o optužbama Penave na račun HDZ-a, Banožić je za N1 kratko rekao: "To je baš demokratičnost, kada netko odluči kako će se ponašati."

Bivša premijerka Jadranka Kosor napisala je na Twitteru:

"Nikad ovakvog udara za stranku. I predsjednik GO, i svi predsjednici temeljnih ogranaka, i svi vijećnici, i gradonačelnik napustili HDZ u Vukovaru.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić smatra da je Penava nasanjkao HDZ.

"Koje sanjkanje, a nigdje snijega?! Penava nasanjkao HDZ u dogovoru sa Škorom uoči izbora. Očito Penava merači ministarsku fotelju u potencijalnoj koalciji HDZ-Škoro. Odlazi da bi se vratio", napisao je Mrsić na Twitteru.

SDP-ovac Bojan Glavašević na Twitteru je napisao:

"Ivan Penava je danas, pokušavajući pokopati Plenkovića i HDZ, pokopao sebe tako što je potvrdio da je sudjelovao - dok se mogao okoristiti time - u etnomafijaškom, nacionalističkom parazitiranju na tragediji Vukovara. Licemjer, i to ne osobito bistar."