Od 1997. godine kad je postao grad - Pleternicom vlada HDZ. Grad ima proračun od oko 66 milijuna kuna. Prema posljednjem popisu, u njemu žive 11.323 stanovnika. 457 osoba je nezaposleno.

Galerija Život u Hrvatskoj: Pleternica - 6 Život u Hrvatskoj: Pleternica - 1 Život u Hrvatskoj: Pleternica - 9 +5 Život u Hrvatskoj: Pleternica - 8

Dobro došli u Pleternicu, na jedinstven trg u svijetu - Trg bećarca! Onaj koji, kad se pogleda iz zraka, izgleda poput slavonskih polja. U izgradnji je i Muzej bećarca, koji će svoja vrata otvoriti do kraja godine. Muzej se gradi s pomoću europskog novca.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija Neki će na jesen još jednom birati: Ovog je puta dopunskih izbora u puno više lokalnih jedinica nego prije pet godina Bojan Ivošević Tko je Bojan Ivošević? Trpio nasilje u djetinjstvu jer mu je otac Srbin, a kampanju mu je obilježio antisemitski komentar

Pleternica je u top deset hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava, zbog čega je postala veliko gradilište, a sve zahvaljujući poduzetničkom inkubatoru. Do danas su izgradili multimedijski centar, koji promovira prirodnu baštinu, a posjetiteljima nudi multimedijsku izložbu na kojoj mogu vidjeti proširenu i virtualnu stvarnost.

Život u Hrvatskoj: Pleternica - 6 Život u Hrvatskoj: Pleternica - 9 (Foto: DNEVNIK.hr)

U izgradnji je i srednja škola. Investira se i u gospodarstvo. Pleternica je i prvi hrvatski grad koji ima vlastitu hidroelektranu koja osigurava električnu energiju za javnu rasvjetu. Iako se svake godine bilježi porast broja poduzetnika i obrtnika, mnogi mladi ipak su napustili grad jer posla nema za sve.

Kanalizacija još nije stigla u mnoga okolna mjesta. Grad Pleternicu naime čini čak 38 sela. Pleternicom prolazi vinska cesta - ruža i vina. Novac iz europskih fondova, vinogradi i turizam karte su na koje igraju Pleterničani. Ako se dobro izmiješaju, bećarac će se ovdje još dugo pjevati.

Više o životu u Pleternici doznajte iz videa priloženog u galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju