U Resniku pored Pleternice sve je manje ljudi pa ih se danas tamo može pronaći tek oko dvjesto, no iako ih je sve manje, i dalje čuvaju stare običaje.

Galerija


Iseljavanje i osipanje stanovništva problem je koji je baš kao i cijelu Hrvatsku opustošio i Resnik, mjesto nedaleko od Pleternice. Najviše iseljavaju mladi, a jedan od njih je i Mario Fridrih koji je trbuhom za kruhom preselio u Njemačku.

Vezani članci Božić prije (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Doznajte kako je slavljenje Božića izgledalo prije više od stotinu godina Slika nije dostupna Vozač automobila u kojemu su poginule djevojčice bio je pod utjecajem alkohola

Poslodavci ne cijene rad, mozes radit od jutra do sutra i gotovo“ kaže Mario, a zato jer mladi odlaze nema ni djece pa tako Resnik broji svega 200 stanovnika.

Predsjednica KUD-a Svilenka, Branka Leist, uvjerena je kako bi bilo više djece kada bi se mladi ženili, no njih pedeset su neženje. „Djece imamo jako malo, negdje 20-ak mozda u skoli, puno ih je iselilo“ dalje nam pojašnjava Branka

Mario nam govori i kako se sve manje održavaju priredbe i poštuju običaji jer je malo ljudi. Tvrdi da „odlaze na zapad trbuhom za kruhom“ te se nada rješenju problema sela.

U selu imaju samo trgovinu pa i ne čudi da mladi iseljavaju. A Mario se vratio samo kako bi se oženio u domaćem okruženju i to na tradicionalan slavonski način.

Ivica Matošević, kum mladoženje, saziva ekipu jer se ide u šumu po majpane. Kaže kako je pred njima fešta koja će trajati „do dugo u noc“. A mladoženja je sretan jer je sve domaće: od hrane do KUD-a koji ih zabavlja. No, nakon svadbe mladenci se vraćaju u Njemačku. A Mario nije jedini koji je napustio Resnik; u selu je ostalo još samo 20-ak mladih.

Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice, komentirao je baš taj problem, no tvrdi da rade sve što se može kako bi selo malo oživjelo.

Kaže kako je teško zaraditi novac jer posla nema, no inzistira kako lokalna uprava čini sve da bi se uvjeti poboljšali.

„Činimo sve za razvoj gospodarstva. Cilj je ojačati male firme, poduzetništvo i obrte onih koji ovdje žive i rade“ objašnjava Katić te ponosno dodaje kako je Resnik u „top deset gradova po pitanju gospodarskog programa i izdvajanja za gospodarstvo i rast grada“.

Naglašava i kako nadograđuju novi dječji vrtić, te kako su krenuli u drugi krug gospodarskog e-inkubatora koji je „na usluzi svim lokalnim poduzećima, obrtima i opg-ima“. Inkubator je popunjen, a Katić ističe kako se nadaju da će njime vratiti mlade poduzetnike iz većih gradova u koje su otišli zbog studiranja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr