Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori i autobusi

Preko granice do glasačkog listića: "Ovaj put se priča da dolazi 50-ak automobila. Navodno plaćaju svakog po 150 eura"

Aktualno Galerija Knin: Stižu birači iz Srbije - 4 Knin: Stižu birači iz Srbije - 4 Foto: DNEVNIK.hr Anja Šimpraga Anja Šimpraga Foto: DNEVNIK.hr Ivan Matić Ivan Matić Foto: DNEVNIK.hr Ljubomir Jelić Ljubomir Jelić Foto: DNEVNIK.hr +4 Knin: Stižu birači iz Srbije - 1 Galerija 1/9 >>
Glasači s prebivalištem u Hrvatskoj na dan izbora bez testa mogu ući u Hrvatsku. Glasačima u Hrvatskoj to baš i nije najbolje sjelo.

Nadomak Knina, u selu Uzdolje, većinom je srpsko stanovništvo. Ljubomiru ne odgovara što neki žive u Srbiji, a glasaju u Hrvatskoj. 

"Nije u redu da žive u Srbiji, a glasaju ovde. Neka se vrate odakle su otišli ili neka glasaju gdje žive", poručuje Ljubomir. Čuli smo se i s muškarcem koji radi na organizaciji dolaska autobusa iz Srbije u Hrvatsku. Nije danas želio govoriti ni o tome koliko birača točno stiže ni gdje. No u Obrovcu se priča.

"Autobusi su tema svakih lokalnih izbora. Ovaj put se priča da navodno dolazi 50-ak automobila sa po četvero ljudi, a navodno će svaka osoba biri plaćena po 150 eura za izlazak na izbore", tvrdi Mostov kandidat za zadarskog dožupana, Ivan Matić.

Birači koji u osobnoj iskaznici imaju hrvatsku adresu, dakle prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, imaju zakonsko pravo doći i na glasanje u Hrvatsku.

"Treba sve ispitati plaćaju li ih zaista, ali činjenica je da imaju biračko pravo", ističe Anja Šimpraga, kandidatkinja za gradonačelnicu Knina iz SDSS-a. 

U Hrvatsku dolaze glasati i oni iz BiH. Imotski im je odmah preko granice. "Ma to su sve naši ljudi, nek oni gledaju one u Vukovaru šta prelaze u Srbiju", kaže jedan od građana. Čini se da hrvatski građani ne žele da o njihovom vodovodu, cesti, dječjem vrtiću odlučuju oni koji ovdje ne žive, iako imaju biračko pravo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene