Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O SVEMU SE OGLASILI I IZ DIP-a

Autobusom iz Srbije na glasanje u - Hrvatsku: Pronašli smo organizatora puta, glasače do zadarskog zaleđa vozi besplatno

Aktualno Galerija Put od Beograda do Benkovca Put od Beograda do Benkovca Foto: DNEVNIK.hr Benkovac Benkovac Foto: DNEVNIK.hr Glasanje, ilustracija Glasanje, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Jurišić Galerija 1/4 >>
Popularne su autobusne "ture" iz Srbije do Hrvatske. Ekipa Dnevnika Nove TV pronašla je organizatore puta iz Beograda do zadarskog zaleđa, a glasači se prevoze - besplatno.

Iz Beograda na izbore u zadarsko zaleđe - autobusom. Od čovjeka čiji kontakt stoji na jednoj od objava na društvenim mrežama, u kojima se Srbe poziva na izbore u Hrvatskoj, doznaju se pojedinosti.

Pročitajte i ovo Kampanja presica SDSS-a Pupovac odgovorio zašto je glasao za Turudića Ilustracija Mala škola izbora Što je Državno izborno povjerenstvo i koja je njegova uloga?

"Funkcionira jednostavno, prijevoz je osiguran i tkogod želi glasati, može ići. Tko ima osobnu iskaznicu i prebivalište u Benkovcu. Sad vidjet ćemo koliko će autobusa biti. Samo se o tome vodi briga", kazao je Duško, suorganizator prijevoza iz Beograda.

Na pitanje novinara je li put plaćen ili ga putnici sami plaćaju, odgovara da je plaćeno. "Ima dobrotvora. Plaćaju Srbi koji su iz Benkovca", navodi Duško.

Kaže, za Hrvatsku se kreće u petak, u Beograd se vraćaju u nedjelju. Na pitanje u čijoj je to sve organizaciji, Duško navodi: "Pa da kažemo, Udruženje Srba iz Dalmacije. Pošto sam ja isto podrijetlom iz Benkovca. Ovo nema veze s političkom strankom. Ljudi, narod, između sebe se dogovorio i počeo organizirati".

Smatra da Srbi koji imaju kuće i prebivalište u Hrvatskoj, moraju i trebaju imati pravo glasa i na izborima. Uoči lokalnih izbora, vrije i u susjednom Gračacu. Prašinu je također podignula jedna objava na društvenim mrežama!

"Rajku treba podrška svih Gračana i Srbljana koji imaju prebivalište u Lici, važeću osobnu iskaznicu. Sve informacije oko odlaska na izbore, načina prijevoza i testova na koronu bit će dostupne preko društvenih mreža i gračačkih grupa", navodi se u objavi.

Tvrdi da s objavom nema veze

Mladi pravnik i kandidat SDSS-a i DS-a za načelnika Gračaca Rajko Obradović, tvrdi, s objavom nema veze. I sam je, kaže, povratnik u ovaj kraj, a u nedjelju bi u Gračacu volio vidjeti: "Samo one koji misle da se trebaju vratiti i koji planiraju život ovdje, smatram da su to pravi Gračani".

Oni koji u Gračacu žive svih 365 dana u godini, negoduju. "Ako ne žive ovdje, ne trebaju ni glasati onda", smatra Ivan iz Gračaca.

"Ako ne žive tu, jel' tako, što imaju s tim?", pita se Dragan. Glas diže i oporba. Kažu, dolazak birača koji ne žive ovdje tijekom cijele godine, postala je praksa uoči svakih izbora. I nije riječ samo o Srbima.

"HDZ računa na dijasporu, na svoje ljude koji su otišli trbuhom za kruhom u Njemačku, ili oni iz Bosne i Hercegovine, a srpska dijaspora, to su ljudi koji realno tu imaju svoju imovinu", navodi kandidat SDP-a za načelnika Gračaca Momir Japundžić.

Ali ne dijele, tvrde, svakodnevne probleme s ovim ljudima. "Godinama dijaspora odlučuje o našem životu, tu", smatra kandidatkinja SDP-a za manjinsku načelnicu Bojana Lukić.

DIP - sve je po zakonu

Iz Državnog izbornog povjerenstva poručuju - sve je po Zakonu.

"Bez obzira gdje se birač nalazi, ako je hrvatski državljanin, ima prijavljeno prebivalište na području jedinice lokalne samouprave za koju se provode izbori, tu može glasati", objasnila je Vesna Fabijančić Križanić iz DIP-a.

Potrebno je samo da se biračevo ime nalazi na biračkom popisu i da ima važeću osobnu iskaznicu. Ako se, kaže, glasaču ne zadire u glasačko pravo, onda to ne spade ni u izbornu promidžbu.

"Pravo da vam kažem, ja sam imao namjeru reći, ali ja kad pitam - 'za koga ćete glasati?' Oni kažu - 'za pravog Benkovčanina'. Jako je važno što mi želimo dobre ljude, neće biti Srbi, bit će Hrvati, ali da nisu oni koji ne vole drugu stranu", rekao je suorganizator prijevoza iz Beograda, Duško.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene