Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novina od ponoći

Više se ne gleda državljanstvo: Načelnik uprave za granicu objasnio tko i pod kojim uvjetima može ući u Hrvatsku

Svi koji planiraju na put izvan Hrvatske važno je znati - od danas vrijede nova pravila. Na međunarodnom graničnom prijelazu Bregana bio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Svi koji prelaze državnu granicu od ponoći imaju dodatnu obvezu. 

Pročitajte i ovo Jurica Protić ugostitelji nezadovoljni Svadbe za uporne, hrabre i one koji se pod svaku cijenu žele oženiti: "Ovo je Pirova pobjeda" Slika nije dostupna Nakon više mjeseci Na popis dodajte negativan test: Nakon popuštanja mjera Slovaci pohrlili u šoping, u crkve, frizerske salone

Načelnik uprave za granicu Ravnateljstva policije Zoran Ničeno za Dnevnik Nove TV objasnio je kako je od ponoći na snazi mjera koja na drugačiji način kategorizira putnike koji ulaze u Hrvatsku - ne više sukladno državljanstvu pojedine osobe, nego sukladno području iz kojeg dolaze. 

"Dakle, EU agencija za prevenciju i praćenje bolesti svakog četvrtka izdaje jednu mapu zelenih i crvenih područja. Ovisno o stanju u pojedinom području u EU sa tih područja, iz tih europskih regija će se moći ulaziti u Hrvatsku sa PCR testom ili bez njega. Trenutno, recimo obitelj iz Njemačke koja dolazi u Hrvatsku bi morala ući u Hrvatsku sa negativnim PCR testom. Kao i u prošloj odluci postoji čitav niz iznimki, koje se primjenjuju na zdravstvene radnike, prekogranične radnike, učenike", kazao je Ničeno.

Objasnio je kako EU državljani koji ulaze u Hrvatsku iz područja trećih zemalja, recimo BiH, imaju privilegiju ulaska kako žele. 

"Državljani trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz trećih zemalja moraju imati opravdan razlog za ulazak u Hrvatsku, a hrvatski državljani iz BiH primjerice moraju imati negativan PCR test", kaže Zoran Ničeno. 

Što je s osobama u tranzitu?

"Osobe u tranzitu imaju 12 sati da izađu iz Hrvatske, za druge kategorije osoba je fleksibilno, gledaju se razlozi njihovog prekograničnog putovanja", rekao je Ničeno. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene