Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gošća Dnevnika Nove TV

Stigli pozitivni nalazi za jednu splitsku školu, šefica splitskog NZJZ-a izašla iz samoizolacije i otkrila kako joj je bilo

S ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu o aktualnoj situaciji s epidemijom u Splitsko-dalmatinskoj županiji razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Sve je više učenika i razreda u samoizolaciji, od Zagreba preko Istre do Dalmacije. U Osnovnoj školi Savski Gaj u Zagrebu jedan je učenik zaražen koronavirusom, zbog čega je cijeli njegov razred završio u samoizolaciji. Nije ovo jedina škola u Zagrebu. U još jednoj osnovnoj školi je zbog zaraženog učenika razred u samoizolaciji. Iz stožera kažu da su oba zaražena đaka obiteljski kontakt.
U Zagrebu je virus ušao i u tri vrtića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoć u koronakrizi Poduzetnike u gradskom prostoru oslobodili plaćanja zakupnine, Opara predlaže da ne plaćaju ni komunalnu naknadu Tomislav Novinščak Zoran prikaz zašto se zaraza toliko širi Dok je zaraženi mladić partijao u prepunom zagrebačkom klubu, bolnice su se punile: Put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek

Splitsko-dalmatinska županija učenike šalje kući i prije prvog pozitivnog testa. U četiri škole su četiri razreda u samoizolaciji jer sumnjaju na koronu kod nekih učenika.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu Željka Karin potvrdila je u Dnevniku Nove TV da su nalazi pokazali da u jednoj školi ipak nije riječ o koronavirusu, dok je u drugoj osnovnoj školi zaražena jedna učiteljica.

''Od jutros je u nekoliko škola postojala sumnja da su pozitivni djelatnici ili učenici. Shvatljiv je oprez s obzirom na situaciju. U jednoj osnovnoj školi imamo pozitivnu nastavnicu. Ona je sama boravila u razredu, drugi učenici ni nastavnici nisu bili u kontaktu s njom. Za ostale škole čekamo rezultate'', rekla je za Dnevnik Nove TV Željka Karin. U jednoj školi za koju se sumnjala da je zaražena učenica potvrđeno je da nije riječ o koronavirusu.

Puše li stožer i na hladno?

Na pitanje puše li splitski stožer na hladno, kaže: "Mi nismo znali je li ta osoba zaražena. Išli su u samoizolaciiju zbog toga što je ta osoba bila kontakt oboljelog i razvila je neke od simptoma koji su mogli ukazivati na COVID. Mislim da je taj oprez opravdan", rekla je i pohvalila škole zbog dobre organizacije. 

Željka Karin i sama je izašla iz samoizolacije. Kako je sve to bilo za izdržati?

"Bilo je radno. Vrlo brzo je prošlo jer sam cijelo rijeme radila od kuće. Bila sam u samoizolaciji, bez ikakvih smetnji", rekla je i dodala da se testirala nakon izolacije jer je to obveza svakog zdravstvenog djelatnika.

''Nema potrebe testirati nakon samoizolacije''

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da od djelatnika u sustavu obrazovanja neće tražiti negativan test nakon završetka samoizolacije, no brojni poslodavci to ipak traže od radnika.

Karin je rekla da ako poslodavac inzistira na dokazu o negativnom testu nakon isteka samoizolacije, to može učiniti o vlastitom trošku.

''Postoje stručne smjernice, a to je da nema potrebe da se nakon samoizolacije ljudi testiraju nego je dovoljno da se pridržavaju epidemioloških mjera'', objasnila je Karin.

Dodala je da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i dalje velik broj oboljelih, no i da ne treba zaboraviti da je završila turistička sezona.

''Ali još uvijek je prekratko razdoblje od one faze kad smo imali brojne turiste ovdje i one faze kad su se mogle održavati svadbe, druženja, događanja. Još uvijek vučemo plodove tih ponašanja'', istaknula je Željka Karin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene