Dok mnogi u stanovima gomilaju zalihe hrane, police socijalnih samoposluga ovih su dana prazne. I humanitarne udruge teško dolaze do donacija.

Galerija


Svaki peti stanovnik Hrvatske i svaki treći umirovljenik nije bio u mogućnosti nabaviti zalihe, jer žive na rubu siromaštva. Prepušteni su socijalnim samoposlugama, no i njihove police ovih su dana prazne.

Vezani članci Mislav Kolakušić (Fofo:Patrik Macek/PIXSELL) Kolakušić kaže da je COVID obična prehlada i traži da se otvori EP: Krije li se iza toga priča o novcu? Koronavirus, ilustracija - 2 Najgori dan u Hrvatskoj: 115 novozaraženih u Zagorju, virus je ušao u pet domova za starije

Tako je, tek nedavno otvorena socijalna samoposluga u Đakovu, zbog mjera zaštite morala zatvoriti svoja vrata. A tu su i udruge koje su se našle u problemima.

Ivan Bassi, iz Udruge sv. Vinka Paulskog objasnio da su se našli pred zidom. 

"Ne možemo raditi humanitarne akcije, ne možemo se okupljati, pred zidom smo. Danas smo praktički odnijeli poslijednji paket jednoj obitelji. Pokušavamo se organizirati preko društvenih mreža", rekao je Bassi.

Objasnio je da samo na području Đakova postoji oko 150 obitelji kojima treba pomoć. Udruga im pomaže tijekom blagdana, ali i cijele godine.

Na pitanje ima li načina da se ipak i u doba samoizolacije pomogne drugima, kaže da ima.  "

"Treba slušati Stožer civilne zaštite, ali dobro je i da se međusobno pomažemo, da prepoznamo potrebu onih koji su nam najbliži", kazao je Ivan Bassi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr