Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Zapadni diplomati pozvali Kinu da ne razdvaja djecu od roditelja zbog bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadni diplomati izrazili su zabrinutost zbog razdvajanja djece od njihovih roditelja u vrijeme porasta broja zaraženih COVID-19, a što se događa u Šangaju gdje vlada pokušava suzbiti širenje virusa.

Vlasti razdvajaju djecu pozitivnu na COVID-19 od njihovih roditelja što opravdavaju mjerama sprečavanja širenja virusa.

Takvu zdravstvenu politiku javnost je osudila.

Diplomati iz više od 30 zemalja pismeno su se se obratili kineskom ministarstvu vanjskih poslova s molbom da zdravstvene vlasti ukinu takvu praksu.

"Tražimo da ni u kojim okolnostima djeca ne budu razdvajana od roditelja", piše u pismu francuskog konzulata u Šangaju od 31. ožujka.

U odvojenom pismu zabrinutost je izrazilo britansko veleposlanstvo u Pekingu, a oba navode da se obraćaju kineskim vlastima u ime drugih zemalja, među kojima su Norveška, Švicarska, Australija i Novi Zeland.

Asimptomatski ili blagi slučajevi trebali bi biti "poslani u specijalnu izolaciju s osobljem koje govori i engleski jezik", stoji u pismu u koje je Reuters imao uvid.

Sada se asimptomatski slučajevi šalju u centralizirane centre za karantenu, a neki od njih prenapučeni su i s lošim zdravstvenim uvjetima.

Izolacija u zgradama diplomatskih misija "bolje je rješenje i u skladu s Bečkom konvencijom", piše u pismu britanskog veleposlanstva u koje je Reuters imao uvid.

Agencija Reuters ne navodi izrijekom da je riječ o djeci diplomata, ali u citatu stoji da "britanski konzulat u Šangaju izražava zabrinutost zbog aspekata trenutačne politike covida u vezi britanskih državljana u Kini".

Zasad ni kinesko ministarstvo vanjskih poslova ni diplomatska predstavništva nisu odgovorila Reutersu na zahtjev za komentarom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PANDEMIJA U KINI Planirali su ukinuti karantenu, a sad im država šalje vojsku i liječnike: Testirat će svih 26 milijuna stanovnika
Pročitajte i ovo Test na koronavirus - 1 IZ MINUTE U MINUTU Nacionalni stožer: Brojevi oboljelih i dalje u padu, preminulo 18 osoba

U ponedjeljak je dužnosnik iz Šangaja rekao na novinskoj konferenciji da djeca mogu biti u pratnji roditelja ako su i roditelji zaraženi, ali u suprotnom moraju se razdvojiti.

Dodao je da se ta politika još razmatra.

Kina je poslala vojsku i tisuće zdravstvenih radnika u Šangaj kako bi pomogli u testiranju i suzbijanju pandemije u tome gradu od 26 milijuna stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene