Djeca i koronavirus
Djeca i koronavirus Foto: Getty Images

Zapadni diplomati izrazili su zabrinutost zbog razdvajanja djece od njihovih roditelja u vrijeme porasta broja zaraženih COVID-19, a što se događa u Šangaju gdje vlada pokušava suzbiti širenje virusa.


Vlasti razdvajaju djecu pozitivnu na COVID-19 od njihovih roditelja što opravdavaju mjerama sprečavanja širenja virusa.

Takvu zdravstvenu politiku javnost je osudila.

Diplomati iz više od 30 zemalja pismeno su se se obratili kineskom ministarstvu vanjskih poslova s molbom da zdravstvene vlasti ukinu takvu praksu.

"Tražimo da ni u kojim okolnostima djeca ne budu razdvajana od roditelja", piše u pismu francuskog konzulata u Šangaju od 31. ožujka.

U odvojenom pismu zabrinutost je izrazilo britansko veleposlanstvo u Pekingu, a oba navode da se obraćaju kineskim vlastima u ime drugih zemalja, među kojima su Norveška, Švicarska, Australija i Novi Zeland.

Asimptomatski ili blagi slučajevi trebali bi biti "poslani u specijalnu izolaciju s osobljem koje govori i engleski jezik", stoji u pismu u koje je Reuters imao uvid.

Sada se asimptomatski slučajevi šalju u centralizirane centre za karantenu, a neki od njih prenapučeni su i s lošim zdravstvenim uvjetima.

Izolacija u zgradama diplomatskih misija "bolje je rješenje i u skladu s Bečkom konvencijom", piše u pismu britanskog veleposlanstva u koje je Reuters imao uvid.

Agencija Reuters ne navodi izrijekom da je riječ o djeci diplomata, ali u citatu stoji da "britanski konzulat u Šangaju izražava zabrinutost zbog aspekata trenutačne politike covida u vezi britanskih državljana u Kini".

Zasad ni kinesko ministarstvo vanjskih poslova ni diplomatska predstavništva nisu odgovorila Reutersu na zahtjev za komentarom.

Ilustracija Planirali su ukinuti karantenu, a sad im država šalje vojsku i liječnike: Testirat će svih 26 milijuna stanovnika
Koronavirus, ilustracija Nacionalni stožer: Brojevi oboljelih i dalje u padu, preminulo 18 osoba

U ponedjeljak je dužnosnik iz Šangaja rekao na novinskoj konferenciji da djeca mogu biti u pratnji roditelja ako su i roditelji zaraženi, ali u suprotnom moraju se razdvojiti.

Dodao je da se ta politika još razmatra.

Kina je poslala vojsku i tisuće zdravstvenih radnika u Šangaj kako bi pomogli u testiranju i suzbijanju pandemije u tome gradu od 26 milijuna stanovnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju