Testiranje na koronavirus u Češkoj
Testiranje na koronavirus u Češkoj Foto: Afp

Češki premijer Andrej Babiš nakon ostavke ministra zdravstva za novog ministra postavio je epidemiologa Romana Prymulu. Novi ministar najavio je skraćivanje radnog vremena barova i ograničena javna okupljanja.


Novi češki ministar zdravstva rekao je u utorak da su neizbježna stroža ograničenja za lokale i javne događaje, dan nakon što je njegov prethodnik dao otkaz u jeku porasta broja zaraženih COVID-19 koji se u tri tjedna udvostručio.

Vezani članci Život u epidemiji koronavirusa u Irskoj, ilustracija Zbog epidemije uvode najstrože mjere u Europi: Nema policijskog sata, ali putovanja unutar zemlje mogu zaboraviti Mnoštvo ljudi sa zaštitnim maskama Zemlja u susjedstvu postrožila pravila: Zbog drastičnog rasta oboljelih maske obvezne i na otvorenom

Češka je u ponedjeljak zabilježila 1476 novih slučajeva koronavirusa, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, čime ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije iznosi 50.764.

Ministar zdravstva Roman Prymula rekao je novinarima da će sljedećih dana zatvaranje barova biti pomaknuto s ponoći na 22 sata te da će na većini javnih događaja broj sudionika biti ograničen.

"Masovni događaji nedvojbeno će se morati ograničiti", rekao je.

Češka je brzo djelovala na početku pandemije u ožujku zatvarajući većinu maloprodajnih tvrtki, granica i škola prije mnogih drugih europskih zemalja.

Broj umrlih u zemlji u utorak iznosi 522, što je djelić u odnosu prema desecima tisuća žrtava u državama poput Španjolske, Engleske i Francuske.

Češka vlada ukinula je većinu ograničenja u ljeto i otad je stopa zaraze porasla te je po stopi druga u Europi odmah iza Španjolske, kad se promatraju novi slučajevi prema broju stanovnika u dva tjedna zaredom.

Premijer Andrej Babiš, govoreći zajedno s Prymulom, priznao je da su javne zdravstvene službe preplavljene i da u roku od 48 sati u Pragu i središnjoj Češkoj ne mogu pronaći kontakte svih zaraženih.

Rekao je da će se vlada usredotočiti na to da osigura dovoljno bolničkih kapaciteta u kasnijem razdoblju tijekom godine. Babiš je bio meta kritika zbog načina na koji je odgovorio na pandemiju.

U ponedjeljak je izabrao Prymula, vodećeg epidemiologa, da zamijeni dosadašnjega ministra zdravstva.