Vlada je u ponedjeljak na sjednici Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi invazivnih respiratora za liječenje covid-19 pacijenata te Klinici za infektivne bolesti za nabavu lijeka Veklury (remdesivir) za prva tri mjeseca iduće godine.


Cijena jednog respiratora iznosi 24 tisuće eura bez PDV-a odnosno 180 tisuća kuna, a temeljem analize stanja utvrđena je potreba za nabavom 169 uređaja, u ukupnom iznosu od 5,056 milijuna eura odnosno 38,025 milijuna kuna, izvijestio je danas ministar zdravstva Vili Beroš.

Vezani članci Ilustracija Preminule još dvije osobe: Stožer objavio nove brojke, pogledajte stanje u svojoj županiji Ilustracija Beroš demantira HUBOL: "Remdesivira ima dovoljno, o njegovoj primjeni odlučuje liječnik specijalist"

Odlukom je Vlada ovlastila ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da, u ime Hrvatske, potpiše ugovor o provedbi okvirnog ugovora temeljem kojeg će se sklopiti posebni ugovor s njemačkm ponuditeljem GE Medical Systems Information Technologies za nabavku respiratora.

Vlada je donijela i zaključak u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik te će u tu svrhu s tvrtkom Gilead Sciences Irleand biti potpisan posebni ugovor kojim se omogućava naručivanje toga lijeka u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka iduće godine.

Procijenjena mjesečna potreba za tim je lijekom, kao i do sada, 5 tisuća doza mjesečno, odnosno ukupno 15 tisuća doza, sukladno iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova u kojima se liječe pacijenti oboljeli od bolesti COVID-19, a kojima je potrebna dodatna potpora terapijom kisika.

Cijena jedne doze lijeka je 2.625 kuna (bez PDV-a), odnosno ukupni iznos za nabavu remdesivira iznosi 41,3 milijuna kuna s PDV-om.

Za potpisivanje ugovora Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić.

Produžen rok odgode plaćanja povratne naknade za ambalažu od mlijeka

Vlada je izmijenila uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom kojom se produljuje rok odgode plaćanja povratne naknade i naknade gospodarenja po jedinici proizvoda za ambalažu od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda, za šest mjeseci - s 1. siječnja na 1. srpnja 2021.

Razlog odgode plaćanja povratne naknade za ambalažu od mlijeka je ublažavanje gospodarske štete koju je nacionalna mliječna industrija pretrpjela uslijed epidemije koronavirusa i u cilju očuvanja nacionalne govedarske proizvodnje, posebice proizvodnje mlijeka.

Hrvatskome saboru Vlada RH je sa sjednice uputila zahtjev za izvanrednim zasjedanjem kako bi zastupnici, među inim, raspravili odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

Vlada u zahtjevu za izvanrednim zasjedanjem Sabora kao razloge, uz proglašenje IGP-a, navodi i razmatranje Odluke Vijeća o sustavu vlastitih sredstava Europske unije te o stavljanju izvan snage Odluke 2014/335/EU, Euratom, kao i konačne prijedloga dvaju zakona - Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (EU) te Konačni prijedlog dopuna Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (EU).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju