Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više pacijenata na COVID odjelima

Premijer i dalje u izolaciji: ''Epidemiološka situacija i dalje je loša, mjere će se produljiti, a moguće je još ograničenja''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković najavio je u subotu da će hrvatska Vlada u ponedjeljak usvojiti prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu. Još jednu sjednicu Vlade, zbog bolesti COVID-19, od koje se oporavlja, vodi iz izolacije.

Na uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković istaknuo je kako jasno vidimo da epidemiološka situacija i dalje nije dobra. ''I dalje imamo rast brojeva, mali, ali rast. Jednako je i s brojem preminulih, on je na istoj razini kao i prošlog tjedna, ali je i dalje visok, nažalost.''

''Ako se ovakva situacija nastavi, jasno je da će se mjere koje Stožer razrađuje u suradnji s Vladom, da će se postojeće mjere koje su na snazi do 21. prosinca produžiti, a moguća su i daljnja ograničavanja'', rekao je premijer te izrazio nadu da će idućoj sjednici Vlade biti prisutan uživo.

Napomenuo je još jednom, kako je velik dio toga kakve nas sve mjere eventualno očekuju u odgovornosti građana i poštivanju mjera koje su sada na snazi. ''Najvažnije je da shvatimo da trebamo smanjiti druženja, posebno obiteljska jer tako se najlakše širi zaraza. Nemojmo dovoditi u opasnost one koji su slabiji i koji su nam najmiliji'', istaknuo je premijer. ''Božić sigurno neće biti onakav na kakav smo navikli.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ograničen šoping Ogromni redovi pred trgovinama nakon novih mjera Nacionalnog stožera

Ministar Vili Beroš iznio je nove podatke o zaraženima i oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj te o situaciji u zdravstvenom sustavu. Izjavio je da je Ministarstvo zdravstva uputilo KBC-u Zagreb, KB-u Dubrava i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Zagreb uputu o žurnom poduzimanju aktivnosti za povećanjem smještajnih kapaciteta za oboljele od covida.

"S obzirom na razvoj aktualne epidemiološke situacije Ministarstvo zdravstva uputilo je KBC-u Zagreb uputu o žurnom poduzimanju aktivnosti vezanu za aktivaciju funkcioniranja bolničkog sustava po posebnom prilagođenom režimu sa svrhom osiguranja maksimalnih posteljnih kapaciteta. U dogovoru s Ministarstvom zdravstva KBC Zagreb, KB Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb povećavaju kapacitete za smještaj covid-19 pozitivnih bolesnika za što se osigurava dodatni kadar i oprema.'' Dodao je kako se i dalje provode aktivnosti raspoređivanja zdravstvenih radnika i preraspodjela medicinsko-tehničke opreme, pritom posebno istaknuvši upućivanje liječnika i sestara u Opću bolnicu Varaždin i Županijsku bolnicu Čakovec.

Napomenuo je i kako je počela distribucija ukupno 100.000 brzih antigenskih testova iz robnih zaliha u županijske zavode za javno zdravstvo. Ukupno ih je distribuirano 250.000. "Hrvatski zavod za javno zdravstvo nadopunio je preporuke za proizvođače maski od tekstila namijenjenih za škole sukladno novim preporukama Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije", kazao je Beroš.

Naglasio je da je brojka novozaprimljenih bolesnika na covid odjele, u usporedbi s prošlim tjednom, u blagom porastu te kako je ista situacija s brojem novih pacijenata na respiratorima.

"Iako elastičan i organizacijski održiv, zdravstveni sustav je potrebno sačuvati od gornjih granica prenapregnutosti. Naš glavni cilj jest dok god je organizacijski moguće očuvati centralizirano liječenje covid pozitivnih pacijenata, na taj način smanjujemo mogućnost unosa virusa u ostale bolnice, što omogućava nastavak pružanja redovite zdravstvene skrbi", naglasio je Beroš.

Ministar Davor Božinović govorio je o novim mjerama koje su uvedene za granice te o provedenim inspekcijskim nadzorima za kršenje mjera. U proteklih je nekoliko dana, od posljednje sjednice Vlade, policija utvrdila kršenje mjera samoizolacije kod 119 građana te je zbog širenja i prenošenja zaraze podneseno sedam optužnih prijedloga.

''Policijski službenici proveli su nadzor nad ukupno 11.785 objekata i događaja. Temeljem zaprimljenih dojava i kroz regularni rad utvrđeno je kršenje mjera u devet objekata. Kod 119 građana utvrđeno je kršenje mjera samoizolacije, za što će biti podneseni prekršajni nalozi, a zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti bit će podneseno sedam optužnih prijedloga'', izvijestio je ministar.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite izvršili su ukupno 2759 nadzora poslovnih subjekata i izdali 75 usmenih upozorenja te jedan prekršajni nalog u visini od 30.000 kuna zbog kršenja nužne epidemiološke mjere obveznog mjerenja temperature na ulazu u jedan trgovački centar zatvorenog tipa. Pripadnici Državne intervencijske postrojbe proveli su 1797 nadzora, prilikom čega je utvrđeno 292 nepravilnosti, otklonjeno njih 75, a na daljnje postupanje upućeno je 217 službenih zabilješki.

Proglašenje gospodarskog pojasa

Andrej Plenković potvrdio je kako je "obavio konzultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu" te da će "Vlada RH izvješće o procesu konzultacija i prijedlog Odluke o proglašenju IGP-a usvojiti u ponedjeljak". Nakon toga, istaknuo je, u četvrtak će ministar Gordan Grlić Radman predstaviti prijedlog Saboru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOČI BLAGDANA Produžena odluka o ograničenju prelaska hrvatske granice, iz Stožera objavili dokad će biti na snazi

Na sjednici Vlade fizički su prisutni ministri Davor Božinović, Zdravko Marić, Tomislav Medved, Boris Milošević, Gordan Grlić Radman, Vili Beroš, Josip Aladrović, Oleg Butković, Ivan Malenica i Radovan Fuchs.

Ostali su, kao i premijer, na sjednici prisutni putem videolinka.

Da situacija s epidemijom u Hrvatskoj nije dobra, nije potrebno posebno napominjati. No još uvijek ne znamo kakve nas nove mjere očekuju. Još je prošlog tjedna Davor Božinović najavio kako možemo očekivati produljenje nekih postojećih strožih mjera, ali i neke nove mjere. Ta je informacija potvrđena i na današnjoj konferenciji Stožera.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija NA STO TISUĆA STANOVNIKA Odlučno gazimo prema tronu! Hrvatska u top pet zemalja svijeta po broju zaraženih i umrlih  

Napomenuo je još jednom kako se pripremaju posebne poruke u vezi s time, ali da ''već sada može poručiti da će se u osnovi svoditi na to da se svi suzdrže od kontakata i druženja izvan svog kućanstva''.

Ovog se vikenda u medijima nagađalo o ponovnom uvođenju propusnica za međužupanijska putovanja, ta informacija još nije potvrđena, ali sve što je danas rečeno oko toga daje naslutiti da nas upravo to  očekuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene