Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neki rituali će se izostaviti

Objavljene upute za uskrsno slavlje: Poslava najvećeg katoličkog blagdana ove godine bez vjernika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proslava najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa, 12. travnja, odvijat će se ove godine bez vjernika. Objavljene su i preporuke kongregacije za istočne katoličke Crkve za proslave koje će se odvijati od 5. do 11. travnja.

Vatikan je objavio upute za skromnije uskrsno slavlje u zemljama u kojima su ograničena javna okupljanja zbog koronavirusa.

Pročitajte i ovo U crkvi napadnuta novinarka Dalmatinskog portala Dvije osobe privedene Napadi na novinare i snimatelje zbog mise u splitskoj crkvi. Svećenik vrijeđao novinare: "Nemojte s**t po nama. Nek' vas đava nosi" Hrana za blagoslov Izvanredne okolnosti Uskrs koji ćemo dugo pamtiti: Pandemija je promijenila i proslavu najvećeg kršćanskog blagdana

Prema toj uredbi, ritual pranja stopala na Veliki četvrtak može se izostaviti. Mogu se odgoditi mise posvete svetog ulja, ujutro na Veliki četvrtak. Također, mogu se odgoditi i povorke križnog puta, a nema ni Procesije na Veliki petak.

Održat će štovanje Križa poljupcem, ali ograničeno. Cvjetnicu, uskrsno bdijenje i uskrsnu misu slavit će biskupi i svećenici bez vjernika. Moraju se odgoditi sva krštenja koja su planirana za Uskrs

Vjernici će biti informirani o terminima rituala i molit će se u svojim domovima. Ako za to imaju mogućnosti, u svojim će domovima moći pratiti izravni prijenos rituala.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene