Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

KRIZA UNUTAR KRIZE

Ozbiljno upozorenje UN-a: Pandemija koronavirusa mogla bi izazvati opasnu epidemiju u kojoj će žene biti najviše pogođene

Obiteljsko nasilje, ilustracija
Obiteljsko nasilje, ilustracija Provjereno
Aktualno Galerija +0 Obiteljsko nasilje, ilustracija Galerija 1/1 >>
Restriktivne mjere zbog koronavirusa mogle bi dovesti do 20 posto više obiteljskog nasilja jer su žrtve zatvorene sa svojim zlostavljačima, objavio je u utorak UN, upozorivši da bi pandemija mogla imati "katastrofalne posljedice" za žene.

Deseci milijuna žena zbog pandemije nemaju pristup kontracepciji, a još milijuni djevojaka mogle bi biti prisiljene na brak ili obrezani, tvrde istraživači.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Ilustracija Plava linija Izraelske snage pogodile vozilo UN-a u Libanonu, ranjeno nekoliko promatrača

Svaka tri mjeseca restriktivnih mjera mogla bi rezultirati u 15 milijuna slučajeva obiteljskog nasilja više nego inače, tvrdi Agencija Ujedinjenih naroda za spolno i reproduktivno zdravlje (UNFPA).

Te projekcije stavile su naglasak na ono što UN naziva "pandemijom u sjeni".

Brojne države već su izvijestile o rastu broja poziva telefonskim linijama za žrtve zlostavljanja. U isto vrijeme mjere uvedene zbog koronavirusa otežavaju agencijama i humanitarnim organizacijama da stupe u kontakt sa žrtvama nasilja.

"Ovi novi podaci pokazuju katastrofalne posljedice covida-19 koje bi skoro mogle pogoditi žene i djevojke diljem svijeta", rekla je čelnica UNFPA-e Natalia Kanem.

"Ova pandemija produbljuje nejednakosti, a milijuni žena i djevojaka gube mogućnost planirati svoje obitelji, zaštititi svoja tijela i zdravlje".

Istražitelji predviđaju da će 44 milijuna žena u 114 država u razvoju izgubiti pristup kontracepciji, što bi moglo dovesti do milijun neželjenih trudnoća ako će restriktivne mjere trajati tri mjeseca.

Ako će trajati 6 mjeseci, broj raste na 7 milijuna neželjenih trudnoća, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Johns Hopkins, australskog Sveučilišta Victoria i zdravstvene organizacije Avenir Health.

Pandemija ugrožava dobavne lance. Očekuje se da će unutar šest mjeseci u nekoliko desetaka siromašnih država nestati nekoliko vrsta kontracepcije.

"Ovo su vrlo realistični scenariji", ističe Ramiz Alakbarov, zamjenik izvršne direktorice UNFPA-e. "Za žene je ovo kriza unutar krize".

UNFPA upozorava kako su zdravstvene usluge usredotočene na borbu protiv covida-19, zbog čega su ostale usluge zapostavljene.

Žene izbjegavaju posjet klinikama jer strahuju od zaraze ili ne smiju izaći iz domova.

Projekcije predviđaju dodatnih 13 milijuna dječjih brakova te 2 milijuna slučajeva ženskog obrezivanja u idućem desetljeću jer će pandemija zaustaviti globalne pokušaje zaustavljanja tih dviju pojava. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene