Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ-ovac pretukao ženu

Nasilje je svakodnevna pojava: "Epidemija pogoduje... Ženama je ograničeno kretanje, pristup institucijama i pomoći"

Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 3
Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 1 Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 2 Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 3 Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mirjana Kučer i Ivan Kaštelan - 4 Galerija 1/4 >>
Unutar četiri zida povećava se broj slučajeva obiteljskog nasilja, većinom nasilja nad ženama. Novi slučaj je zgrozio javnost, među ostalim zato, jer je za nasilje prijavljen političar na visokoj funkciji.

Policija je još u četvrtak izvijestila o slučaju brutalnog premlaćivanja žene od strane njezina supruga. Danas je javnost saznala kako je u pitanju gradski vijećnik HDZ-a iz Solina, koji se nakon tri podnesene kaznene prijave trenutno nalazi u jednomjesečnom istražnom zatvoru. Dnevnik Nove TV odlučio je da neće otkrivati njegov identitet jer su nasilju svjedočila i maloljetna djeca, koje ovim potezom želimo zaštititi.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

U ovom slučaju vrlo brzo su reagirali iz HDZ-a. Župan Blaženko Boban, koji je i predsjednik solinskog HDZ-a, nasilnika je izbacio iz stranke, a oštra osuda stigla je i iz Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinjska. Na cijeli slučaj osvrnuo se i premijer Andrej Plenković.

"Najoštrije osuđujem taj čin obiteljskoga nasilja. To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo meni, Vladi i Hrvatskoj demokratskoj zajednici osobno. Ja sam čim sam doznao tu informaciju od župana Bobana, budući da je on iz Solina, da je informiran o tome, nakon naše rasprave kad sam shvatio koji su okviri, automatski je gradska organizacija HDZ-a iz Solina tražila izbacivanje. Odluku će u najkraćem mogućem roku donijeti časni sud županisjke organizacije HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ovo nažalost nije izoliran slučaj nasilja nad ženama. Prije samo nekoliko dana policija je izvjestila o još jednom slučaju premlaćivanja u Makarskoj. Na porast nasilja u doba koronavirusa upozorili su u udruzi Domine s čijom predsjednicom Mirjanom Kučerom je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Kučera kaže da epidemija nije razlog porasta nasilja nad ženama jer je to svakodnevna pojava u Hrvatskoj.

"Epidemija pogoduje jer se nasilje događa u zatvorenom prostoru. Ženama je ograničeno kretanje, pristup institucijama i pomoći", kaže predsjednica udruge Domine te dodaje da ćemo prave razmjere znati tek kad kriza prođe.

Udruga Domine apelirala je na građane da ženama žrtvama nasilja ponude prazne apartmane kao privremen smještaj.

"Uputili smo apel prije 15-ak dana građanima da pomognu. Odaziv je izuzetno uspješan. U Splitu imamo bazu od 12 stanova i troškove smo pokrili donacijama", ističe Kučera te dodaje kako je činjenica da će žene manje prijavljivati nasilje u razdoblju koje slijedi jer jnam slijedi gospodarska kriza, a žene su ekonomski ovisne i zato ostaju u nasilnim vezama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene