Vili Beroš i Davor Božinović (u pozadini)
Vili Beroš i Davor Božinović (u pozadini) Foto: Pixsell

Hrvatska ulazi u najkritičnije razdoblje epidemije koronavirusa, poručeno je danas s presice Nacionalnog kriznog stožera. Stoga je najvažnije da se građani drže propisanih mjera te da uz odgovorno ponašanje i dalje ostanu kod kuće.


"Ono s čim se danas suočavamo, lijepo je vrijeme i normalno je da svi želimo van. No kako mnogi stručnjaci upozoravaju, dolazi najkritičnije razdoblje epidemije i stoga moramo zajedno djelovati da bi umanjili širenje ove bolesti. Kao liječnik vjerujem da je to moguće i stoga poručujem da svi zajedno ostanimo doma", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Cijepljenih u svijetu sve više, ali jednu će zemlju biti teško stići: U jednom danu cijepili više od 200 tisuća ljudi Red za testiranje na koronavirus u Sloveniji Kod susjeda se popravlja epidemiološka situacija: Od ponedjeljka otvaraju muzeje, frizerske salone, neke trgovine

U Hrvatskoj su od jutros još 22 osobe zaražene koronavirusom, a ukupan broj zaraženih iznosi 657. Pet osoba je preminulo od zaraze, dok je njih 49 ozdravilo. Ukupno je testirano 5215 bolesnika, u odnosu na jutros to je 277 testiranih više.

U samoizolaciji se nalazi 20.070 osoba, a 3135 su kontakti već potvrđenih zaraženih osoba. Među osobama koje se nalaze u samoizolaciji su i 542 zdravstvena djelatnika.

"Od osnovne je važnosti da našim odgovornim ponašanjem i ostankom kod kuće uzrokujemo da ta naša krivulja bude čim linearnija i da nije eksponencijalna, što će omogućiti manji priljev bolesnika i manje opterećenje zdravstvenog sustava", istaknuo je Beroš.

I šef Nacionalnog kriznog stožera, ministar policije Davor Božinović naglasio da je Hrvatska ulazi u kritičnu fazu epidemije.

"Kao što je profesor Beroš rekao, ulazimo u kritično važno razdoblje sljedećih nekoliko tjedana i moramo izdržati u ovom režimu danas, kako bi se sačuvali za sutra. Zato molim sve da ne izlaze bez nužne potrebe", rekao je Božinović.

"Oni koji krše mjere samoizolacije, platit će kazne"

Policija je prikupila 3290 dojava o kršenju mjera samoizolacije, 865 slučajeva je utvrđeno, rekao je Božinović.

"Sugrađani koji se ne drže mjera saomizolacije će platiti kazne", poručio je.

"Većina se građana ponaša u skladu s uputama", rekao je Božinović.

"Stanje s tržnicama i specijaliziranim trgovinama je dobro, nemamo dojava o kršenjima epidemioloških mjera", rekao je ministar, komentirajući olakšavajuću mjeru koja je na snazi od jučer.