Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka na razini EU

Borzan: "Ukidamo carine na medicinsku opremu protiv koronavirusa, evo kome se javiti ako ste je već platili"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska eurozastupnica i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan od Europske komisije tražila je hitno ukidanje carine na medicinske proizvode koje u EU stižu iz trećih zemalja. Komisija je to prihvatila, a odluka vrijedi retroaktivno.

"Nekoliko hrvatskih poduzetnika mi se javilo kako su im kineski partneri besplatno poslali medicinske maske kako bi mogli zaštiti svoje radnike, ali im je po uvozu robe u Hrvatsku naplaćena visoka carina. Budući da naplatu carina regulira EU, poslala sam prioritetno pitanje Komisiji tražeći da se ukinu carine na medicinske proizvode za borbu protiv koronavirusa koje dolaze iz trećih zemalja. Također, tražila sam da se odluka donese retroaktivno, tj., da se i onima kojima je ranije naplaćena carina vrati novac“, objavila je hrvatska eurozastupnica i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijedlog Europske komisije Europa želi stati na kraj pošiljkama cjepiva koje odlaze u Veliku Britaniju: Najavljene strože kontrole izvoza Slika nije dostupna Paket mjera u 2 dijela Uskoro poznat dugoočekivani plan za oporavak gospodarstva, ali i prijedlog novog sedmogodišnjeg proračuna

U petak navečer je Europska komisija objavila odluku kojom od carina i PDV-a oslobađa medicinsku opremu uvezenu iz trećih zemalja namijenjenu za borbu protiv koronavirusa, i to od početka veljače.

"Na ovaj način naši ljudi neće doživljavati neugodna iznenađenja na carinama, a vjerujem i da će se povećati donacije iz trećih zemalja. Oni koji su carinu već platili, neka se jave u carinsku upravu jer se ova odredba primjenjuje za razdoblje od 30. siječnja 2020. Ovo je vrijeme za solidarnost, a ne nepotrebna birokratska i financijska opterećenja!“, kazala je Borzan.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene