Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak 44 organizacije civilnog društva uputile su zajedničku reakciju na prijedlog dopuna Zakona o elektroničkim komunikacijama te upozorileda praćenje svakog mobitela u zemlji nije mjera zaštite od koronavirusa, nego nepotrebno kršenje ljudskih prava.


''Svi se svakodnevno odričemo za život važnih aktivnosti, pokazujući strpljenje, odgovornost i povjerenje prema nadležnim institucijama. No to povjerenje dano našim političarima/kama bit će narušeno ako mjere koje se donose ne budu pažljivo usmjerene na suzbijanje zaraze i njezinih posljedica, već ih vlast počne zloupotrebljavati neograničenim praćenjem mobitela svake osobe u Hrvatskoj'', poručuju udruge civilnoga društva.

Vezani članci Alemka Markotić Markotić za Dnevnik Nove TV o prijetnji novog virusa: "Prenosi se seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom" Koronavirus, ilustracija Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Navode da su Vlada i ostale nadležne institucije pokazale spremnost i sposobnost da na odgovoran i primjeren način zaštite zdravlje i živote ljudi u Hrvatskoj od epidemije koronavirusa te da su uvedene mjere kojima su ustavna i ljudska prava, poput slobode kretanja, prava na rad i javnog okupljanja, već u značajnoj mjeri ograničena.

Sumnja u Vladine namjere

''Nažalost, neki od postupaka Vlade, uključujući i nedavni neuspješan prijedlog premijera Plenkovića da Sabor preda svoje ovlasti Vladi te najave izmjena radnog zakonodavstva kojima bi se smanjila prava radnika, ostavljaju mjesto za sumnju u namjere koje stoje iza Vladinih mjera i mogle bi dovesti u pitanje sve ono što je do sada učinjeno dobro'', poručuju.

Upozoravaju da je zadnji zabrinjavajući potez Vladin prijedlog izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji predviđa mogućnost praćenja lokacije svakog mobitela u Hrvatskoj, čime mjera nadilazi svrhu zaštite javnog zdravlja. ''Uz to, mjera je neučinkovita jer ju je jednostavno izigrati ostavljanjem mobitela kod kuće'', navode. Udruge upozoravaju da ne postoje nikakve odredbe o duljini trajanja mjere praćenja niti je propisan način postupanja s prikupljenim podacima, odnosno njihovo čuvanje i uništavanje, kao ni nadzor nad prikupljanjem podataka. ''Nitko ne spori potrebu učinkovite borbe protiv zaraze COVID-19, međutim predviđene mjere nisu učinkovite niti su primjerene te otvaraju mogućnost zlouporabe za neovlašteno prikupljanje, obradu i dijeljenje privatnih podataka građana'', priopćile su udruge.

Ograničenja donijeti dvotrećinskom većinom

''Očito je da smo u izvanrednom stanju zbog pandemije virusa i da predložene mjere ograničavaju ustavna prava. U takvim slučajevima Ustav u članku 17. propisuje da se privremena ograničenja ustavnih prava moraju donijeti dvotrećinskom većinom, a ne običnom, kako to želi učiniti vladajuća koalicija'', kažu. Nedopustivo im je da se ova izvanredna situacija koristi za povećanje ovlasti izvršne vlasti i kao opravdanje za uvođenje pretjeranih i nepotrebnih mjera nadzora građana kao redovnih mjera i kada izvanrednog stanja više ne bude.

''Način na koji će se ograničiti širenje zaraze i njezinih posljedica nije nevažan - zadaća Vlade, Sabora i ostalih nadležnih institucija nije samo spriječiti širenje zaraze, nego spriječiti širenje zaraze na način koji iza sebe neće ostaviti spaljenu zemlju, oslabljenu demokraciju i ljude lišene prava koja im pripadaju'', zaključuju u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju