Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Praćenje preko mobitela

Premijerov savjetnik objasnio detalje mjere nadzora oko koje se lome koplja: ''Neće se pratiti pozivi niti SMS-ovi''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert Kopal objasnio je da bi se mjera praćenja lokacije putem mobitela odnosila samo na osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije.

Mjera praćenja građana pomoću lokacije na mobilnim uređajima odnosila bi se samo na one kojima je izrečena mjera samoizolacije, naglašava premijerov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert Kopal.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

On je za N1 istaknuo da ta mjera ne uključuje i praćenje prometnih podataka te da je riječ samo i isključivo o lokaciji. ''Niti s kim pričate, niti što pričate, niti bilo koji drugi podatak, niti što SMS-ate apsolutno – ništa! I ovdje govorimo o iznimnim i jasno definiranim situacijama i samo za vrijeme trajanja tih situacija'', kaže Kopal.

Premijerov savjetnik je objasnio i da takva mjera traje samo dok traje izvanredna okolnost, u ovom slučaju epidemija. ''Samo kada je ministar nadležan za zdravstvo proglasio epidemiju zaraznom bolesti u skladu s posebnim propisima pri čemu se zdravlje i životi građana bez obrade tih podataka ne bi mogli učinkovito zaštiti'', kaže Kopal.

Tri moguća scenarija primjene

Objasnio je da postoji više mogućnosti provođenja ove mjere. Jedna od opcija je da teleoperateri dostave podatke o osobama koje su bile u pogođenim područjima, nakon čega bi Civilni stožer slao SMS upozorenja tim osobama da se moraju samoizolirati.

Druga moguća primjena je da bi, ako osoba prekrši mjeru samoiziolacije i napusti određenu lokaciju, mogao bi ''blinkati signal''. ''Nema nikakvog praćenja lokacije niti kretanja, nego samo za osobe koje su u samoizolaciji, ukoliko napuste perimetar, to se vidi, ništa drugo'', kaže Kopal.

Treća opcija je da osoba koja mora u samoizolaciju mora instalirati posebnu aplikaciju i isto tako uključiti lokaciju. Ako to odbije, alternativa bi mogao biti smještaj u karantenu pod nadzor. 

''Neki navode scenarije da osoba ostavi mobitel kod kuće i naprosto izađe iz kuće. Da, to je moguće. No, postoji mogućnost nazivanja osobe u nekim intervalima'', poručuje Plenkovićev savjetnik.

Što je s podacima nakon epidemije?

Na pitanje što bi se dogodilo s prikupljenim podacima nakon obustave takve mjere, Robert Kopal kaže da se svi podaci odmah uništavaju. ''Osim kada bi bili u iznimnim pojedinim slučajevima predmet prekršajnog ili kaznenog postupka, pa su ti podaci nužni u tom postupku'', objasnio je Kopal za N1. Dodaje da cilj nije stvoriti policijsku državu, već zaštiti građane od bolesti.

''Nažalost, ima onih koji se ne pridržavaju mjera i zbog kojih smo prisiljeni iznimno posegnuti za mogućnostima moderne tehnologije, u ovom slučaju geolokacije. Zato je predložena izmjena zakona koja će omogućiti poštivanje mjera samoizolacije identificirajući one koji krše te mjere. Namjera ovih zakonskih mjera koje se primjenjuju isključivo za vrijeme trajanja izvanrednih situacija, nije praćenje telekomunikacija nego isključivo zaštita zdravlja zajednice'', zaključio je Robert Kopal.

Podsjetimo, saborska oporba u srijedu je praćenje osoba preko mobitela radi lakšeg utvrđivanja kršenja samoizolacija ocijenila kao kršenje ljudskih prava i uvodom u diktaturu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene