Vili Beroš
Vili Beroš Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Udruga hrvatskih pacijenata uputila je u petak otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem traži da se sve visokorizične skupine cijepe cjepivima koja imaju visoku učinkovitost i do 95 posto.


"Tražimo od vas da napravite plan da se onkološki bolesnici i sve visokorizične skupine cijepe cjepivima koja imaju učinkovitost do 95 posto po uputama proizvođača", stoji u pismu Udruge.

Vezani članci Omikron, ilustracija I oni su zabilježili prvi slučaj zaraze omikronom, ali od jedne stvari ne odustaju Marcus Lamb Vlasnik antivakserske kršćanske televizije umro od - koronavirusa: "Otišao je doma biti s Gospodinom"

Predlažu, dakle, da se pristiglim cjepivima s učinkovitošću do 95 posto cijepe onkološki oboljeli i sve visokorizične skupine, a cjepivima sa 60-ak posto učinkovitosti manje rizične skupine.

Opće je poznato, navodi se, da su sami proizvođači iznijeli podatke o učinkovitosti svojih cjepiva pa se tako pokazalo da učinkovitost nekih cjepiva iznosi i do 95 posto, a nekih drugih oko 60 posto.

"Pitamo vas, ministre Berošu, mogu li onkološki bolesnici i sve druge visokorizične skupine birati kojim će cjepivom biti cijepljeni? Predlažemo vam da donesete naputak da onkološke bolesnike i sve druge visoko rizične skupine treba cijepiti onim cjepivima koja imaju visoku učinkovitost, dakle onim cjepivima koja imaju učinkovitost do 95 posto", ističe se u pismu spomenute udruge.

Naglašava se, istina, kako bi bilo poželjno da se svi građani mogu cijepiti tim iznimno učinkovitim cjepivima, no i da je realnost takva da po načelu solidarnosti oni građani koji su zdravi, odnosno manje rizični, mogu biti cijepljeni ostalim cjepivima koja zdravstveni sustav ima na raspolaganju.

Beroša pitaju i treba li razmisliti o odustajanju od nabave nekih cjepiva s učinkovitošću od 60-ak posto. Naime, smatraju da bi se tako osigurao najbolji učinak cijepljenja na zdravlje hrvatskih građana i što brži povratak na uobičajeni način života.

Predsjednik Udruge Marijo Drlje ističe i da bi javna nedvosmislena komunikacija s javnošću i zdravstvenim djelatnicima te precizno objavljen plan i mjesta cijepljenja značajno doprinijeli povećanju povjerenja građana u sustav.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju