Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasna situacija

Imunolog o kašnjenju isporuke cjepiva AstraZenece: "Zaista smo neugodno iznenađeni. Ovo će ostaviti posljedice"

Aktualno Galerija Marko Balen razgovarao je sa Zlatkom Trobonjačom - 3 Marko Balen razgovarao je sa Zlatkom Trobonjačom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen razgovarao je sa Zlatkom Trobonjačom - 1 Marko Balen razgovarao je sa Zlatkom Trobonjačom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marko Balen razgovarao je sa Zlatkom Trobonjačom - 2 Marko Balen razgovarao je sa Zlatkom Trobonjačom - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zlatko Trobonjača Galerija 1/4 >>
Pojačava se oštar spor Europske unije i AstraZenece oko isporuka cjepiva. Hrvatska je, naime, naručila najviše tog cjepiva. O posljedicama kašnjenja isporuke cjepiva u Dnevniku Nove TV govorio je imunolog, prof. Zlatko Trobonjača.

Predstavnici Europske unije i AstraZenece sastali su se kako bi pokušali izgladiti spor koji je izbio zbog najave drastičnog smanjenja isporuka cjepiva u prvom kvartalu ove godine. 

Europska unija tvrdi da se tvrtka osim iz tvornica u Europi obvezala isporučiti cjepivo i iz dvije tvornice u Britaniji. Čelnik AstraZenece uzvraća da je problem nastao u europskom opskrbnom lancu te da ugovorom nije predviđen točan raspored isporuka, već samo napor da se plan ispuni. Taj stav za Europsku komisiju je netočan i neprihvatljiv.

O tome zašto dolazi do kašnjenja u isporuci cjepiva i kakve posljedice ono može izazvati u Hrvatskoj i Europi, u Dnevniku Nove TV govorio je imunolog, prof. Zlatko Trobonjača.

Kako je rekao, svi su iznenađeni ovom situacijom. "Zaista smo neugodno iznenađeni ovom situacijom. Vidim da smo ostali bez ugovorenih doza. Siguran sam da će to ostaviti posljedice", kazao je Trobonjača i podsjetio na prošlu godinu kad je COVAX mehanizam lansiran.

"Bilo je rečeno da će bogate zemlje proizvesti cjepivo, a da će i one siromašne ravnopravno dobivati cjepivo s bogatima. Vidimo da se to i nije baš tako dogodilo. Nastala je jedna silna borba oko toga cjepiva", rekao je Trobonjača.

"Sigurno je da će ostaviti posljedice. Rekao bih da je u pozadini jedan ekonomski moment. Neke zemlje što prije žele postići kolektivnu imunost i pokrenuti svoju ekonomiju i onda ući u osiromašena i možda opustošena tržišta, a u tome su važni tjedni, ne samo mjeseci. U pozadini je jedna ekonomska borba", objasnio je Trobonjača.

O kupovini neregistriranih cjepiva poput kineskih i ruskog kaže kako se mi ne možemo samo tako prebaciti na druga cjepiva.

"Imamo potpisane ugovore s četiri proizvođača AstraZeneca, Moderna, J&J i Pfizer i očekujemo cjepiva od njih, ne od nekih drugih. Ne bih rekao da je u ovom trenutku moguže prebaciti se na druge kompanije", objasnio je Trobonjača.

Navodi da se radi o potencijalno opasnoj situaciji.

"Čak je jedan njemački epidemiolog na to upozorio rekavši da, ako se cijepe stariji i bolesni, mogao bi se pokrenuti zahtjev da se ukinu mjere, a što bi omogućilo dodatno širenje epidemije.  Čak su i neki naši znanstvenici naišli na jednu takvu moguću situaciju i na moguće rasplamsavanje epidemije bez obzira što se procjepljuje stanovništvo - to je moguće", objasnio je Trobonjača.

O novom soju korone kaže da će doći u Hrvatsku. "S dolaskom novog soja epidemija dobiva novi zamah. Ne znamo je li novi soj prisutan u Hrvatskoj. Ako on trenutno nije prisutan u Hrvatskoj, sigurno će biti budući da je infektivniji, ima prednost u širenju i sigurno će doći u našu zemlju kad-tad", rekao je Trobonjača.

"Što je soj infektivniji, epidemija se brže razvija i morate primijeniti strože mjere da ju se suzbije. S druge strane, želite da društvo profunkcionira, da se pokrene eklonomija, ne možete školstvo, sport i neke druge društvene djelatnosti gušiti", rekao je Trobonjača.

"Mi moramo ući u simbiozu epidemije i društvene djelatnosti gdje moramo kontrolirati zasićenost zdravstvenog sustava, ne smijemoga prezasititi jer onda imamo dosta veliki broj loših ishoda liječenja i smrtnosti", zaključio je Trobonjača.

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa Dovršena istraga Sumnjivi paket u tvornici cjepiva AstraZenece bezopasan: "Ovaj privremeni prekid rada nije utjecao na naš raspored proizvodnje"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba za cjepivo AstraZeneca pokušava popraviti stvar: Europskoj uniji ponudili ustupak oko cjepiva, izvori s izvanrednog sastanka otkrili koji

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.
Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene