Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija
Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

U trećem krugu cijepljenja, koji se očekuje ujesen, najbolje bi bilo primiti cjepivo napravljeno na platformi drugog proizvođača cjepiva, a ne onog kojim su se ljudi prethodno cijepili, sugerirao je u srijedu srbijanski stručnjak ustvrdivši da se tako postiže širi imunološki odgovor na COVID-19.


Mikrobiolog i profesor Medicinskog fakulteta sveučilišta u Kragujevcu dr. Dejan Baskić izjavio je za kragujevačku TV K1 da se cijepio Pfizerom, kao i većina zdravstvenih djelatnika, ali je rekao da bi se u sljedećem krugu procjepljivanja cijepio kineskim Sinopharmom.

To se cjepivo pokazalo sporijim u stvaranju imunosnog odgovora i potrebno je više vremena za stvaranje zaštite, ali kinesko cjepivo sadrži cijeli mrtav virus i "razvija imuni odgovor na sve komponente tog virusa, ne samo na onaj čuveni S-protein", dok Pfizer imunološki sustav priprema "samo na S-protein", citirala je agencija Tanjug Baskićevu ocjenu o učinkovitosti cjepiva.

Baskić je ukazao na rezultate istraživanja koja pokazuju da je kinesko cjepivo bolja obrana od novih mutacija virusa, konkretno u slučaju brazilske varijante. Drži da bi cijepljenjem preparatom napravljenim na drugoj platformi "imunološki odgovor bio bolji".

Baskić, koji je u Kragujevcu provodio istraživanje o učinkovitosti cjepiva, naglašava kako preliminarni rezultati istraživanja upućuju na zaključak da je "svako cjepivo dobro" te da građani u tom pogledu ne bi trebali dvojiti cijepiti li se ili ne.

Masovno cijepljenje u Srbiji - 4 Tuga u Srbiji: Od koronavirusa preminula beba koja je imala samo devet dana

Srbija, cijepljenje Srbija poziva strance na cjepivo, a njezini državljani ga odbijaju: "Desetljećima radim ovaj posao i svjedočio sam njihovoj moći uvjeravanja"

Srbija se, prema posljednjim službenim podacima, u kampanji procjepljivanja, u kojoj koristi četiri cjepiva, bliži tromilijuntoj danoj dozi, dok je Beograd na korak do milijunte doze, što je oko 40 posto cijepljenih punoljetnih stanovnika prijestolnice.

U Srbiji je od danas moguće cijepljenje Pfizerom i Sputnjikom bez prethodne prijave posredstvom elektroničkog sustava, a samo u beogradskim domovima zdravlja za neprijavljene građane otvoreno je 17 punktova za cijepljenje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju