Beba stara devet dana zaražena koronavirusom nažalost je preminula, priopćeno je iz klinike u Beogradu u kojoj se liječila.


U teškom stanju prebačena je iz Kliničkog centra Kragujevac u Univerzitetsku dječju kliniku Tiršova u Beogradu, javlja RTS.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 6 Nacionalni stožer objavio brojke: U Hrvatskoj manje od 100 novozaraženih, preminule tri osobe Koronavirus u Srbiji Kod susjeda blago pada broj novozaraženih, no novog ublažavanja mjera nema

Infekcija koronavirusom kod bebe je potvrđena odmah nakon rođenja. Kako se navodi u priopćenju, u bolnici u Kragujevcu primijenjene su sve "terapijske procedure neophodne u liječenju infekcije COVID-om u neonatalnom uzrastu".

"Tijekom liječenje, zbog razvoja multisistemskog zatajenja svih organa, novorođenče se uz liječničku pratnju prebacuje u dječju Univerzitesku kliniku u Tiršovoj, zbog nastavka liječenja, koje podrazumijeva i zamjenu bubrežne funkcije i liječenje respiratornog distresa i sekundarne plućne hipertenzije u neonatalnoj COVID jedinici intenzivne nege", stoji dalje.

No stanje joj se ne popravlja, a multisistemsko zatajenje se pogoršalo. Kako je prošlog petka pisao RTS, djevojčica je sedam dana ranije rođena u Kraljevu, a kod majke je koronavorus slučajno otkriven pošto pri dolasku u bolnicu nije imala simptome. Već u Kraljevu antigenski test za bebu je bio pozitivan, zatim su ga ponovii u Kragujevcu gdje je prebačena. I taj, kao i PCR test, bili su pozitivni.