Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj pandemije

Raste broj zaraženih i u susjedstvu, od danas nova pravila: Izolacija uskoro samo pet dana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 2496 novozaraženih koronavirusom, uz svaki drugi pozitivan test, a zbog širenja omikron varijante virusa na snazi su od ponedjeljka novi protokoli i mjere prilagođeni tom zaraznijem soju.

U zemlji su uvedena ograničenja u broju putnika u javnom prijevozu, a važenje negativnih testova pri ulasku u Sloveniju je skraćeno pa će PCR test vrijediti 48, a brzi antigenski 24 sata.

Također od ponedjeljka se primjenjuje propis da se nakon rizičnog kontakta vrijeme kućne karantene skraćuje s dosadašnjih deset na sedam dana, a to će se vrijeme uskoro, zbog dominacije omikrona, smanjiti na samo pet dana, kazao je ravnatelj slovenskom Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek.

Razlog skraćenja samoizolacije u kojoj moraju ostati osobe nakon rizičnog kontakta je manje inkubacijsko razdoblje omikrona, ali i bojazan da bi na vrhuncu petog vala, zbog masovnih dužih karantena, bez potrebnog broja zaposlenih esencijalnih radnika mogle ostati osnovne djelatnosti u infrastrukturi, posebno zdravstvo i obrazovanje.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata uz 5233 testiranja potvrđeno 2515 novozaraženih, uz visokih 48,1 posto pozitivnih testova, a još pet oboljelih je preminulo.

Broj otkrivenih zaraza veći je za skoro 150 posto u odnosu na stanje prije sedam dana i najveći do sada uopće zabilježen u nedjelju, kad se obavlja manji broj testiranja.

Pročitajte i ovo Pelješki most - 3 TEŠKO STANJE U DALMACIJI Razmišlja se o obaveznom cijepljenju dijela građana, Beroš objavio veliku promjenu: ''Priznavat ćemo i antigenske testove, ali..."

Pročitajte i ovo Nela Sršen ima li ovome kraja? Doktorica Nela Sršen otkriva kad bi omikron mogao postati dominantan, komentirala i porast brojki u Dalmaciji: "Sve se to plaća"

Aktivnih slučajeva zaraza u zemlji je trenutno 36526 i taj broj je u zabrinjavajućem porastu. Prosječni broj potvrđenih zaraza u zadnjem je tjednu porastao na 3678 slučajeva, a 14-odnevna incidencija na sto tisuća stanovnika je 1732, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

U bolnicama je trenutno 537 oboljelih, 161 od toga na intenzivnim odjelima, a iz vlade dolaze poruke da će se mjere trebati zaoštriti kad broj teško oboljelih na intenzivi prijeđe 200.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene