Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima li ovome kraja?

Doktorica Nela Sršen otkriva kad bi omikron mogao postati dominantan, komentirala i porast brojki u Dalmaciji: "Sve se to plaća"

U Dnevnik Nove TV iz Padove se javila dr. Nela Sršen. Govorila je o aktualnom stanju vezanom uz epidemiju, ali i onome što možemo očekivati od vrlo zarazne varijante omikron koja je već prisutna i kod nas.

I Italija se bori s eksplozijom zaraženih. Na pitanje kakva je tamo sada situacija, Sršen odgovara: "Vidjeli smo nove brojke, negdje oko 156 tisuća je po zadnjim informacijama". 

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna VELIKO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA Prikrivene varijante omikrona mogu vas ponovno zaraziti svaki mjesec: "Nismo zaštićeni od novih infekcija"

"Taj visoki broj, ako se usporedi s brojkama prošle godine, taj eksponencijalni rast ne može se mjeriti s onim što se događalo prošle godine kad su brojke bile puno manje, a saturacija i hospitalizacija pozitivno oboljelih pacijenata je bila puno veća na intenzivne odjele", dodala je Sršen.

Veliki porast hospitalizacija djece

"Sada vidimo veliki porast hospitalizacije djece pedijatrijske dobi. Sve ono što prošle godine nismo imali", istaknula je Sršen.

"Bolnice se manje pune, imamo problem sa zdravstvenim osobljem i baš zbog toga promijenila se odluka, kao i u drugim europskim državama. Što se tiče karantene i pozitivnosti zdravstvenih djelatnika, problem je kao i u školama - u ponedjeljak će biti poznati detalji promjene roka trajanja karantene", rekla je Sršen.

"Oko 100 tisuća djelatnika u obrazovanju na njih milijun ukupno sutra neće biti u školi. Što se tiče pozitivnosti koja sada interesira pedijatrijsku, mlađu dob, karantena se neće odnositi na odgađanje škole, škola će biti u prisutnosti djece, a ovisit će o tome koliko će učenika biti pozitivno ili ne. Nastava će se normalno odvijati", kazala je Sršen.

Nema više lockdowna

"Oni koji su pozitivni ostat će kući i monitorizirat će se testovima, a testirat će se i uži kontakti. Neće se zatvarati škole, neće biti nastave na daljinu jer cilj ovoga je da se ne vraća lockdown i restrikcije. Zašto zatvoriti škole ako djeca idu u kina i na igralište?", rekla je Sršen i dodala da je slična situacija i kod zdravstvenog osoblja.

"Svi uski kontakti su prije bili u karanteni, toga više nema", istaknula je.

Sršen je komentirala i situaciju u Dalmaciji. Kako je rekla, čula je "da Split ima svoje posebne lokalne zakone i poseban je grad".

"Znamo svi da omikron ima visoku stopu zaraznosti, bez obzira je li netko cijepljen ili nije. Ono što se u ovom trenutku u Italiji uvodi je dispozitiva FFP2 koje su obavezne u školama ako se pojave pozitivne osobe, narednih dana će se nositi te maske. Obzirom na visoku stopu zaraznosti, ono što je najvažnije je invidualno nošenje maski", rekla je Sršen.

"Dalmacija nije baš za neka pravila, a to dokazuju visoke brojke. Sve se to, nažalost, plaća. Sva zajednička okupljanja bez maski pokazuju rezultate. Bez obzira što omikron nije toliko opasan", dodala je.

"Vidimo razliku u brojkama i hospitalizaciji onih koji završe na intenzivnoj njezi, tko je od njih bio cijepljen, a tko nije, kao i na smrtnim ishodima. To čini veliku razliku", navela je Sršen i dodala kako je potrebno jako malo da se epidemija privede kraju.

Omikron predominantan u veljači

"Omikron će biti predominantna varijanta tek u veljači. Ono čemu se nadamo da će što prije izaći van cijepivo s ove dvije varijante - oni koji su se cijepili, da se ne bi zarazili i razbolijevali. U izraelu se sada cijepe četvrti put. Iskustvo s cjepivom mRNA je novo iskustvo, možda postoji rizik. Može se dogoditi da organizam uopće više ne odgovara na patogene infekcije", rekla je Sršen.

"Problem je što nove mutacije dolaze iz siromašnih zemalja poput Indije u Južnoafričke Republike. Ovo nije problem koji treba riješiti u Europi i SAD-u nego u cijelom svijetu jer ne možemo trčati za novim varijantama koje se razvijaju u zemljama u kojima nema cjepiva", zaključila je Sršen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene