Koronavirus u Sloveniji
Koronavirus u Sloveniji Foto: Afp

U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 1742 testa potvrđeno 470 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica COVID-a umrlo je još 45 ljudi, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.


U danima vikenda provodi se uobičajeno manji broj testiranja pa je i broj registriranih slučajeva manji nego tijekom tjedna. Najviše zaraza u jednom danu bilo je krajem prošlog mjeseca, kad je zabilježeno rekordnih 2611 infekcija. Zadnjih je dana broj potvrđenih zaraza dnevno varira između 1500 i 2000, a udio pozitivnih testova kretao se od 25 do 30 posto.

Udio pozitivnih testova i dalje ostaje visok pa je u nedjelju iznosio skoro 27 posto. U bolnicama je trenutno 1292 oboljelih, najviše od početka epidemije, premda je u nedjelju otpušteno 29 pacijenata.
Na intenzivnim je odjelima trenutno 201 teže oboljeli od bolesti koja je do sada u Sloveniji odnijela 1097 života.

Epidemiolozi vjeruju da će se broj novih hospitalizacija, time i broj teže oboljelih te smrtnih slučajeva, početi smanjivati kroz tjedan dana. Iako je broj bolničkih postelja na COVID odjelima zadnjih tjedana povećan za preko 200 postelja, zdravstvene vlasti upozoravaju da je kapacitet zdravstvenog sustava ograničen zbog nedostatka obrazovanog, stručnog kadra koji je u stanju raditi, posebno na intenzivnim odjelima te da su blizu ruba izdržljivosti.

Slovenija, koronavirus Širenje virusa nije zaustavljeno unatoč strogim restrikcijama: U Sloveniji pozitivan svaki treći testirani

Koronavirus, ilustracija Nakon pooštravanja mjera i zatvaranja: Slovenija produžava stanje epidemije za još mjesec dana
 

Od početka epidemije potvrđeno je 65.778 slučajeva infekcije, a aktivno je 20.123 slučajeva. Četrnaestodnevna incidencija zaraza na 100.00 stanovnika trenutno iznosi 960, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva. I ovaj su tjedan u Sloveniji na snazi najstrože restrikcije za suzbijanje širenja virusa, među ostalim policijski sat, odnosno zabrana kretanja izvan doma u noćnim satima, zatim "zatvaranje" u granice općina i zabrana svakog okupljanja izvan najužeg obiteljskog kruga.

Ovaj bi tjedan, prema najavama slovenske vlade, u zdravstvenim ustanovama trebala početi sustavna i obvezna testiranja na koronavirus, a osoblje bi se testiralo najmanje jednom tjedno.
Vlada priprema slična testiranja u domovima za starije i nemoćne, a osim toga je naredila izradu planova za dobrovoljno masovno testiranje stanovništva antigenskim testovima.