Testiranje na koronavirus, ilustracija
Testiranje na koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

U Sloveniji je u posljednja 24 sata sa 1792 testa potvrđena 501 nova zaraza koronavirusom, uz 27,96 posto pozitivnih nalaza, a od posljedica COVID-19 umrle su još 34 osobe, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.


U bolnicama su trenutačno 1264 pacijenta, od čega 207 na odjelima intenzivne njege, a u nedjelju je iz bolnica otpušteno 38 oporavljenih pacijenata, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Manji broj testiranih i manji broj novooboljelih uobičajen je u danima vikenda. Prethodni je dan, sa 3563 testova, otkriveno 920 novozaraženih, uz 26,7 posto pozitivnih nalaza, a 32 pacijenta su preminula.

Epidemiolozi upozoravaju da nove restrikcije, koje je vlada uvela prošli tjedan, neće odmah dati rezultat i da s ocjenama sadašnjeg stanja treba pričekati dok mjere ne počnu djelovati.

Teško je sa sigurnošću interpretirati trenutačnu epidemiološku situaciju, izjavio je komentirajući najnovije podatke član vladina stručnog tima za COVID-19 dr. Aleš Rozman. Dodao je i da treba izbjegavati pretjerani optimizam oko toga da se stanje već popravlja i da je Slovenija već prešla kritičnu fazu drugog vala epidemije.

Koronavirus u Sloveniji Slovenija dopustila udaju u "hitnom slučaju": "To je da se konzervativnu baku ne bi trebalo uvjeravati da je rođeno dijete - nedonošče"

Koronavirus, ilustracija Crne brojke u Sloveniji: Umrlo dosad najviše oboljelih od korone u jednom danu, zaražena četvrtina testiranih

"Trendove će trebati pratiti još jedan ili dva tjedna", rekao je Rozman i dodao kako bi dobar znak mogao biti smanjenje trenda rasta novih hospitalizacija, koji je uočen posljednjih dana.

U Sloveniji su od danas stupile na snagu neke od pooštrenih mjera zatvaranja koje je vlada odredila u četvrtak, a trajat će dva tjedna. Tako ne rade trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne životne potrepštine, zaustavljen je sav javni promet, s time da mogu voziti tzv. radnički autobusi, ali uz ograničenu popunjenost i sve zaštitne mjere. Oni koji koriste privatne automobile za odlazak na posao moraju paziti da se s njima smiju voziti samo kolege s kojima rade u istoj prostoriji.

I dalje su na snazi odredbe o zabrani kretanja izvan matičnih općina te napuštanja domova u noćnim satima. Od petka je zabranjeno svako okupljanje i druženje ljudi izvan obiteljskog kruga te rigorozno postrožen režim prelaska granice za slovenske državljane i strance.