Italija
Italija Foto: Ilustracija

Medicinsko osoblje u Italiji je pod "nepodnošljivim i nepojmljivim" stresom dok risikiraju svoje živote u borbi protiv epidemije novog koronavirusa, kazao je u predstavnik sindikata.


U Italiji je najviše smrti povezanih s koronavirusom - 14.681 do petka, a zaraženih je oko 120.000. Među liječnicima, sestrama i drugih zdravstvenim djelatnicima umrlih je oko 120, a zaraženo je njih 11.252, kazao je Carlo Palermo, voditelj liječničkog sindikata Anaao Assomed.

"Broj zaraženih raste šokantnim tempom", kaže on.

Među umrlima su dvije sestre koje su oduzele vlastiti život. Komentirajući njihova samoubojstva Palermo ističe da je emocionalni pritisak na osoblje na odjelima s oboljelima od Covida-19 ogroman.

"Svaki su dan suočeni sa smrti, to nije lako. Čak su zamijenili svećenike jer daju posljednju pomast", kaže on glasom koji se slama pod emocijama.

Medicinska sestra Karantena otvorila nova pitanja: Hoće li zaustavljanje ekonomije dugoročno uzeti više života?

Biljana Borzan Borzan: "Ukidamo carine na medicinsku opremu protiv koronavirusa, evo kome se javiti ako ste je već platili"

Oboljeli od Covida-19 umiru sami u bolnicama jer su posjeti zabranjeni zbog rizika zaraze. Palermo kaže da je medicinsko osoblje, uključujući obiteljske liječnike, u početku bilo bez zaštitne opreme zbog podcjenjivanja prijetnje koju predstavlja virus.

"Bili smo nepripremljeni, ne treba to skrivati", kaže on.

To što na početku nisu izolirani prvi slučajevi i osigurane kvalitetne maske liječnicima i sestrama potaknulo je epidemiju, kaže Palermo.

Na sjeveru zemlje se situacija sa zaštitnom opremom poboljšala no još ima nestašica u centralnom i južnom dijelu zemlje.

Talijani upozoravaju da bitka protiv virusa još nije dobivena

Talijani bi se trebali pripremiti na dugačku bitku protiv koronavirusa, rekao je visoki zdravstveni dužnosnik, pozivajući na ustrajnost u mjerama socijalne distance.

"Suzdržite se od pomisli da je vrijeme da se nešto promijeni, ili da je vrijeme da se ponašate normalno", rekao je povjerenik vladinog zdravstvenog sektora, Domenico Arcuri na konferenciji za medije.

"Nastavite se ponašati kao što ste to činili i dosad. Budite svjesni da ćemo izići iz ove tragedije ako svatko od nas odradi svoj dio", dodao je.

Koronavirus u New Yorku U New Yorku zabilježeno najviše mrtvih od koronavirusa u jednom danu: "Još nismo dosegnuli vrhunac''

Šivanje maski u Njemačkoj I Njemačka u problemu zbog epidemije: Vlasti na udaru zbog nedostatka zaštitne opreme

Italija se od 10. ožujka nalazi pod nacionalnom karantenom, no počeli su se pojavljivati znaci zasićenja mjerama ograničenja, osobito u južnjačkim regijama koje se manje pogođene zarazom.

U subotnjim novinama dominirali su naslovi i fotografije ljudi koji krše kućnu izolaciju te molba vlasti za postroženjem policijskih provjera.

"Naša borba protiv koronavirusa nastavlja se punim zamahom, no trebali bismo izbjegavati razmišljanje da smo počeli pobjeđivati, da smo svoga neprijatelja stjerali u kut i da ćemo pobijediti", dodao je Arcuri.

Epidemija je u Italiji usporila, no nije stala. Ukupan broj zaraženih ovaj tjedan je rastao u stabilnom postotku od 4 do 4.5, dok je početkom ožujka iznosio 20 posto.

Italija
Italija (Foto: Afp)

Preminuo premijerov agent

U Rimu je preminuo 52-godišnji zamjenik povjerenika državne policije Giorgio Guastamacchia. Služeći u Ministarstvu javne sigurnosti Giorgio Guastamacchia (52) bio je zadužen za pratnju  premijera Giuseppea Contea. Preminuo je od komplikacija nastalih nakon što je prije nekoliko tjedana zaražen koronavirusom.

Nakon što je otkriveno da je zaražen, odmah je hospitaliziran, ali virus je bio jači. Iza njega ostalo je dvoje djece i supruga, objavio je šef policije Franco Gabrielli izrazivši sućut članovima obitelji u ime Državne policije, javlja La Repubblica.(D.Š./Hina)