Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaraženo 85.778 ljudi

I Njemačka u problemu zbog epidemije: Vlasti na udaru zbog nedostatka zaštitne opreme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada se našla na udaru kritika oporbe nakon problema s nabavom zaštitne odjeće i maski za bolničko osoblje.

U Njemačkoj je uočeno usporavanje broja zaraženih i u protekla 24 sata taj je broj porastao za 6082, što je blago smanjenje u odnosu na 6174 novi slučaj dan ranije, prema institutut Robert Koch (RKI).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna morat će se ponovno cijepiti Velika afera! Medicinska sestra na 9000 ljudi primijenila fiziološku umjesto cjepiva, istražuju se i politički motivi Slika nije dostupna Neopravdan trošak Još jedna zemlja ukida besplatno testiranje na COVID: "Korist imaju samo necijepljeni, a cjepivo je dostupno svima"

Vlada ipak ponavlja da je prerano za ocjene o promjeni trenda.

U Njemačkoj je sad 85.778 zaraženih. Broj umrlih porastao je u subotu na 1158 sa 1017 u petak.

"Njemačka bi zajedno sa svojim europskim partnerima mogla u najkraćem roku organizirati proizvodnju zaštitne odjeće i maski. Zapravo je zadaća ministra gospodarstva koordinacija ovakve proizvodnje", rekla je predsjednica stranke Zeleni Annalena Baerbock ukazujući na nestašice, posebice zaštitne odjeće u njemačkim bolnicama.

"Njemački ministar gospodarstva se povukao", rekla je Baerbock u razgovoru za Njemačku novinsku agenciju (dpa) kritizirajući direktno ministra gospodarstva Petera Altmaiera (Kršćansko-demokratska unija CDU).

Kritika na račun ministarstva gospodarstva dolazi i iz oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP).

"Mnoga poduzeća u Njemačkoj žele pomoći ali odustaju nakon bezuspješne potrage za sugovornicima koji bi koordinirali pomoć", rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba FDP-a Michael Theurer. On je rekao kako se poduzetnici žale na birokratske prepreke koje je ministarstvo gospodarstva "već odavno" trebalo ukloniti.

Ministarstvo gospodarstva odbacuje kritike i ukazuje na ministarstva unutarnjih poslova i zdravstva koje su zadužene za preusmjeravanje proizvodnje u kriznim vremenima.

Glavni tajnik vladajućeg CDU-a Paul Ziemiak rekao je u razgovoru za dnevnik Iserlohner Kreisanzeiger kako se trebaju povući pouke iz korona-krize kako bi u budućnosti njemačko gospodarstvo moglo brže reagirati na aktualne potrebe.

Posebice je primjetno pomanjkanje zaštitne odjeće i maski za koje na svjetskom tržištu vlada bespoštedna borba.

Washington je u međuvremenu demantirao navode senatora Berlina za unutarnje poslove Andreasa Geisela koji je za javni servis RBB rekao kako je po nalogu SAD-a u Bangkoku zaplijenjena pošiljka zaštitnih maski namijenjena berlinskoj policiji.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je u petak kako vlada priprema pokretanja intenzivnije proizvodnje zaštitnih maski u Njemačkoj.

"Vlada je poduzećima koje dolaze u obzir za proizvodnju već poslala ponudu", rekao je Spahn.

Njemačke klinike već nekoliko dana svjedoče o problemima pri nabavci zaštitne odjeće i maski na tržištu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene