Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A tek nered s cijenama PCR-a

Kućni testovi za koronu koji su konačno stigli u Hrvatsku među skupljima su u Europi, a pojavile su se i neke nelogičnosti

U ljekarne su stigli kućni testovi. Može ih koristiti svatko, ali njihov rezultat neće vam omogućiti, primjerice, prelazak preko granice. S druge strane, slični testovi koriste se i u Zavodima i tamo ih plaćamo dvostruko skuplje. PCR testovi pak i godinu i pol nakon početka pandemije gotovo u svakoj županiji imaju drugačiju cijenu.

U Hrvatsku su stigli prvi kućni testovi za koronavirus. Sastoje se od štapića za bris, epruvete s reagensom i kontrolne pločice, a rezultati su gotovi već za 20 minuta.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Jedan novozaraženi više nego jučer: Preminulo još sedam pacijenata

"Rezultat vidimo vrlo slično kao i na testu za trudnoću. Imamo kontrolnu liniju koja se uvijek mora pokazati i još jednu liniju koja pokazuje pozitivni ili negativni rezultat testa", objasnila je farmaceutkinja Darija Herak reporteru Dnevnika Nove TV Dinu Golešu.

Osjetljivost testa na koronavirus je više od 97 posto, priznat je u svim članicama Europske unije, ali ima ali...

"Ono što ja mogu sa svoje strane reći, on je registriran pri HALMED-u, ali procedure koje su na HZJZ-u i jesu li su priznate ili ne, morat ćete pitati HZJZ", kaže dobavljač Jakov Radošević.

"Neće se priznati kućni testovi. Mislim, dobro je da ih imamo, da ljudi imaju orijentaciju ako se žele testirati. Oni se mogu koristiti za nekakav screening u kolektivima, pri dolasku u školu, kod kuće, ako osoba ima simptome. Ako je pozitivan, onda to treba potvrditi PCR-om", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ako s njim ne možemo preko granice ili na svadbu, tko će ih kupovati?

"Apsolutno me to ne zanima, da vam kažem iskreno", rekla je Gordana iz Splita.

Testiranje je pravi biznis

Apsurdno je da je isti kućni test u Hrvatskoj oko 80 kuna, u Švicarskoj 67, u Češkoj 53, a u Njemačkoj 30-ak kuna.

Testiranje u Hrvatskoj pravi je biznis. Cijene antigenskih i PCR testova godinu i pol nakon početka epidemije i dalje variraju.

Brzi testovi su od 150 do 200 kuna, a cijene PCR-a teško je i poloviti. U Splitu PCR stoji 400 kuna, u Zagrebu 500, u Puli 550, u Dubrovniku i Šibeniku 650, u Slavonskom Brodu radnim danom 590, vikendom 700, a hitni nalaz oko 1000 kuna, kao i u Međimurju. Većina zavoda dodatno naplaćuje i prijevod na engleski, od 50 do 150 kuna.

S druge strane, kad se testirate uputnicom HZZO-a, PCR se plaća 406 kuna, a brzi test 107 kuna.

"Možda bi se i tu dalo razgovarati i naći neki bolji konsenzus da budu dostupniji svima", smatra Rosana iz Splita.

"Sigurna sam da bi to moglo biti puno jeftinije", kaže Lara iz Pule.

Najjeftinije je pridržavati se mjera i ne zaraziti se.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene