Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijepit će se turistički djelatnici

Brnjac: "Uvest će se zelene digitalne potvrde, tzv. COVID putovnice, za lakše kretanje među državama"

Ministrica turizma objasnila je kako su sljedeći na redu za cijepljenje turistički djelatnici kod kojih je odaziv na oko sedamdeset posto. Najavila je kako se sezonski radnici ipak neće cijepiti među prvima, ali i kako turiste na ljeto čekaju stroge mjere za prelazak granice.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac za medije je uoči sjednice Vlade izjavila kako se uvode koronaputovnice, ali i kako se kriteriji za prelazak granice neće popuštati niti u turističkoj sezoni.

Pročitajte i ovo Jadrolinija trajekt Može primiti do 1800 putnika VIDEO 18 milijuna eura vrijedna investicija za što bolju ljetnu sezonu: Goste očekuje usluga dostojna kruzera Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

"Članovi ministarstva će biti u povjerenstvu, uvest će se zelene digitalne potvrde, takozvane COVID putovnice da se lakše kreće među državama. Što jednostavniji i digitalni oblik sa QR kodom. Ministarstvo unutarnjih poslova, granična policija, HZJZ i Ministarstvo turizma zajednički radi na tom tehničkom rješenju", objasnila je.

Najavila je i skoro cijepljenje turističkih djelatnika te kazala kako već imaju razrađen cijeli plan. Želja za cijepljenjem u turističkom sektoru je, dodaje, vrlo visoka.

"Imamo cijeli plan, poslali smo pismo svim udrugama, povratne informacije kažu da je na popisu za cijepljenje 68 tisuća ljudi. Svi koji se žele cijepiti bit će cijepljeni. Sezonci se neće cijepiti među prvima. Već sada je druga faza procjepljivanja pri kraju. Kreće se s trećom vrlo brzo, a u nju spadaju i turistički djelatnici. Izuzetno je veliki odaziv, to je oko 70 posto djelatnika", objasnila je.

Kazala je i kako se nada da će cijeli turistički sektor biti cijepljen do 1. srpnja te kako je dogovor oko fiksnih troškova s agencijama, event industrijom i povremenim prijevoznicima pri kraju. Rekla je da za turiste spremaju jasne uvjete za ulazak i izlazak iz zemlja, ali i da za vrijeme sezone neće biti snižavanja sadašnjih kriterija.

"Turisti u sezoni neće moći ući slobodno u zemlju bez PCR testa, preboljenja ili cijepljenja. U sezoni se to neće mijenjati. Definirat ćemo jasne kriterije sa svim zemljama kako mogu ući i u kojim uvjetima. To vrijedi za sve zemlje", zaključila je Brnjac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene