COVID potvrda
COVID potvrda Foto: Patrik Macek

Švicarska je u petak ukinula posljednje preostale restrikcije vezane uz COVID-19, a Italija je okončala izvanredno stanje proglašeno zbog pandemije i rekla "arrivederci" zelenoj propusnici, odnosno COVID potvrdi za većinu mjesta.


U Švicarskoj od petka više nisu obavezne maske u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama. Deaktivirana je i COVID-19 aplikacija za praćenja kontakata.

Ljudi zaraženi koronom više ne moraju ići u samoizolaciju, ali ih vlasti ipak pozivaju da ostanu kod kuće ako imaju simptome. Vlada ocjenjuje da u stanovništvu prevladava visoka razina imunosti, a stanje u jedinicama intenzivne njege je stabilno.

No, vlasti i dalje žele zadržati "pojačani oprez" do proljeća 2023.

"Arrivederci" zelenoj propusnici

Vlasti u Rimu odlučile su ukinuti izvanredno stanje uvedeno zbog pandemije i reći zbogom tzv. zelenoj propusnici za veliku većinu mjesta za koja je bila potrebna.

Od 1. travnja, hotelski gosti više neće trebati dokazivati svoj status vezan uz cijepljenje odnosno jesu li cijepljeni protiv bolesti COVID-19, preboljeli bolest ili im je test na koronu negativan.

Pandemija koronavirusa, ilustracija - 1 Iz WHO-a poručili da postoje tri moguća scenarija za razvoj pandemije do kraja ove godine

Samoća Izjava koja je mnoge razljutila: Liječnik otkrio u čemu je stvar ako niste imali koronavirus

Ta potvrda više nije potrebna niti za ulazak u restorane i barove na otvorenom, ali je i dalje potrebna za restorane u zatvorenom prostoru. Maske su i dalje nužne u zatvorenim prostorima.

Za muzeje i izložbe potvrda također više nije potrebna, ali jest za kazališta, kina i zatvorene koncerte.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju