Kako će se pratiti učinkovitost cjepiva protiv COVID-a i kome se javiti u slučaju eventualnih nuspojava, objasnio je ravnatelj Hrvatske agencije za lijekova i medicinske proizvode Siniša Tomić. S njime je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.


 Ravnatelj HALMED-a Siniša Tomić objasnio je kako će se ¬točno pratiti učinkovitost cjepiva protiv koronavirusa koje u subotu stiže u Hrvatsku.

''Bit ćemo povezani sa svim dionicima koji će biti uključeni u cijepljenje. To su prije svega liječnici i zdravstveni djelatnici, sami pacijenti, proizvođač, distributeri i ključne institucije, dakle HALMED i Hrvatski zavod za javno zdravstvo'', rekao je Tomić.

Otkrio je u kojim se slučajevima osobe koje su primile cjepivo trebaju javiti liječniku.

''Trebali bi se javiti u svakom slučaju kada osjete neku nuspojavu koja uključuje bol u mišićima, povišenu temperaturu, bol u zglobovima, povišenu temperaturu. To je sve ono što je opisano u uputama u lijeku, ali svejedno to treba prijaviti'', objašnjava ravnatelj HALMED-a.

Nuspojave najčešće u roku od dva dana

Dodao je da se nuspojave najčešće pojavljuju u roku od dva dana, ali je za očekivati da se pojave i unutar prvih sedam dana, a moguće je da se pojave i tek nakon primanja druge doze cjepiva.

Siniša Tomić je kazao da je u kliničkim ispitivanjima cjepiva bilo vrlo malo reakcija preosjetljivosti.

Pravnik Petar Veić Stručnjak komentirao nelogičnosti oko propusnica, ali i ovlasti Stožera: ''Njihova je pozicija od samog početka u najmanju ruku sumnjiva''

Nevenka Piskač Živković i Valentina Baus - 4 Voditeljica respiracijskog centra KB Dubrava: ''Mobiteli koje pacijenti drže u rukama jedino je što imaju za povezivanje s obiteljima''

''Alergijske reakcije su se počele pojavljivati tek kada se nekoliko stotina ljudi počelo cijepiti i u drugim državama i one se pojavljuju iznimno rijetko. U svakom slučaju se trebaju poduzeti mjere minimalnog rizika koje su opisane u uputi o lijeku. Osobe koje su sklone alergijskim reakcijama treba se dodatno promatrati oko 15 do 30 minuta nakon primitka cjepiva'', istaknuo je Tomić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju