Policija i dalje na punktovima diljem Hrvatske kontrolira propusnice. Postavlja se pitanje kako je moguće da za kršenje te odredbe ne postoje nikakve sankcije. O tome je u Dnevniku Nove TV govorio profesor pravnog fakulteta Petar Veić. S njime je razgovarao Andrija Jarak.

Galerija Pravnik Petar Veić Pravnik Petar Veić o kažnjavanju za Božić - 1 Pravnik Petar Veić o kažnjavanju za Božić - 2 +0 Pravnik Petar Veić o kažnjavanju za Božić - 3

Profesor Pravnog fakulteta Petar Veića komentirao činjenicu s da su propusnice obvezne, ali nema sankcija za zloupotrebu istih ili pokušaje prijevara.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama Laboratorij Stožer objavio najnovije brojke: I danas velik broj novozaraženih, pogledajte stanje po županijama

 ''To je jedna čudna situacija. Naime, propis koji ovlašćuje na donošenje takvog ograničenja ima u određenoj mjeri propisane sankcije, a činjenica je da postoje i neke druge odluke Stožera i neka druga postupanja tijela temeljem tog zakona koja kažnjavaju, recimo ugostitelje.

To pitanje u svom daljnjem razvoju može imati niz negativnih konotacija. Recimo što znači da policija zaustavlja vozilo da provjeri propusnicu i ograniči promet osobi koja ne čini nikakvu kažnjivu radnu'', pita se profesor.

Smije li policija upadati u domove?

Kada je riječ o ovlastima Nacionalnog stožera civilne zaštite, Veić kaže da je ''pozicija Stožera od samog početka u najmanju ruku sumnjiva''. ''Vidimo to kroz svakodnevne rasprave. Ako razmotrimo pojam stožer, on bi morao biti analitičko i savjetodavno tijelo nekome, a ne tijelo koje donosi određene zapovjedi i koje ograničava slobodu građanima'', rekao je Veić.

Osvrnuo se i na pitanje smije li policija ulaziti u domove kako bi provodila zakon i spriječila druženje više ljudi. Veić kaže da se tu treba razmotriti pojam ozbiljne opasnosti za zdravlje ljudi i je li COVID-19 bolest koja zaista ugrožava zdravlja. ''Na to pitanje trebaju odgovoriti epidemiolozi i liječnici. Ako oni odgovore pozitivno, naš Ustav dopušta redarstvenoj vlasti da bez naloga uđe u tuđi dom'', objašnjava Petar Veić.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju