Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRATITE UPUTE

Sada je i službeno: Ukinuta zabrana kretanja između Zagreba i Zagrebačke županije, ublažavaju se mjere i za ostale županije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukinute su propusnice između Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Od ponoći se propusnice ukidaju i za područje Međimurske županije. Blaže mjere vrijedit će za ukupno 13 županija.

Stožer civilne zaštite RH prihvatio je prijedlog Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i donio Odluku o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

To znači da se stanovnici Zagrebačke županije od sada mogu bez e- propusnice kretati unutar Zagrebačke županije i Zagreba.

Međutim, ukoliko stanovnici Zagrebačke županije trebaju putovati izvan Županije i Zagreba za to će trebati e-Propusnicu.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije zahvalio se Nacionalnom stožeru na promptnoj reakciji, kao i Gradu Zagrebu i njihovom Stožeru na suradnji.

"Iako e-propusnice više nisu potrebne pozivamo sve stanovnike na odgovornost te da se, kao i do sada, kreću samo u slučaju potrebe te da i dalje prate upute Nacionalnog stožera, a sve s ciljem sprečavanja širenja COVID-19", navedeno je u priopćenju iz Ureda župana Zagrebačke županije. 

Blaže mjere i za Međimurce

Propusnice više neće trebati niti stanovnicima Međimurske županije

Kao što je tijekom dana i najavljeno, od ponoći se za područje Međimurske županije ukidaju e-propusnice. To znači da se građani Međimurja mogu slobodno kretati na području cijele županije bez propusnica. E-propusnice će i dalje trebati za odlazak u druge županije na području Republike Hrvatske.

"Iako je ova mjera rezultat povoljne epidemiološke situacije u Međimurju koji, ako izuzmemo ozdravljene osobe, ima svega četiri osobe oboljele virom COVID 19, Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na strogo poštivanje svih uputa i preporuka Nacionalnog i županijskog stožera, te Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. To znači napuštanje mjesta prebivališta i kretanje u slučaju potrebe, sve dok su trenutne, i sve druge mjere na snazi", navedeno je u priopćenju Upravnog odjela za poslove župana Međimurske županije. 

Od ponedjeljka bez papira

Na području Koprivničko-križevačke županije i Zadarske županije također je ukinuta nužna mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka. 

Od ponoći se ukidaju e-Propusnice i za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju, odlučio je Nacionalni Stožer civilne zaštite.

Odluka Nacionalnog stožera CZ o ukidanju e-Propisnica će se početi primjenjivati od ponoći 20. travnja.

O Odluci o ukidanju nužnih mjera napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Vukovarsko-srijemske županije obaviještena je i Policijska uprava vukovarsko-srijemska kao i svi stožeri gradova i općina u najistočnijoj hrvatskoj županiji.

E-propusnica nužna je samo u slučaju napuštanja područja županije zbog mjera zaštite u situaciji epidemije koronavirusa. Na vukovarsko-srijemskom području već pet dana nema niti jedna novooboljela osoba od COVID-19.

I u Osječko-baranjskoj županiji bez propusnica

I osječko-baranjski županijski Stožer Civilne zaštite večeras je priopćio da se stanovnici županije mogu od ponedjeljka kretati bez e-Propusnica unutar cijele županije.

Na temelju prijedloga županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju je Stožer civilne zaštite RH donio odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Osječko-baranjske županije, navode iz županijskog Stožera CZ.

Napominju kako je odluka Nacionalnog stožera CZ večeras i službeno dostavljena u Županijski stožer. Osječko-baranjski Stožer CZ ističe kako je e-Propusnica i dalje potrebna za odlazak na područje druge županije.

Otočani i dalje trebaju propusnice

Propusnice su ukinute i za Splitsko-dalmatinsku županiju. No za otoke će ih građani i dalje trebati. 

"Nacionalni stožer civilne zaštite RH prihvatio je prijedlog Stožera civilne zaštite SDŽ u kojem je zatraženo da se na prostoru Splitsko-dalmatinske županije večeras od 24 sata prometuje bez izdavanja e-propusnica dok za otoke ostaju na snazi prethodne mjere uz iznimku da na samom otoku za prelazak iz jedne u drugu administrativnu jedincu nije potrebno posjedovanje e-propusnice", priopćili su iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Bez propusnice unutar Karlovačke županije, Ličko-senjska još odlučuje

Za Karlovačku županiju ukida se mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, izvijestio je u nedjelju navečer županijski stožer Civilne zaštite, a e-Propusnica je od sada potrebna samo za odlazak na područje druge županije.

Odluku o ukidanju e-Propusnice donio je Nacionalni stožer Civilne zaštite, a potpisao je načelnik Stožera, potpredsjednika Vlade ministra unutarnjih poslova Davor Božinović, kao odgovor na prijedlog i zahtjev županijskog Stožera. U obrazloženju zahtjeva za ukidanje e-Propusnica se navod da je razlog prvenstveno gospodarski i to u uvjetima dobre epidemiološke situacije.

Glasnogovornik županijskog Stožera Bernardo Pahor potvrdio je da su se svi gradovi i općine suglasili tijekom nedjelje o ukidanju e-Propusnice za cijelu Karlovačku županiju. Iako je tijekom dana bilo prijepora o tome, niti jedan grad ili općina nije dostavila zahtjev da se isključi iz Odluke o kretanju bez e-propusnica.

Od načelnika Stožera CZ Ličko-senjske županije Vice Nekića doznaje se da će se o ovoj termi raspravljati ujutro na sjednici Stožera. Naime, još nema odluke o tome kako da se uredi kretanje unutar cijelog prostora županije.

Kretanje bez propusnica od sada je dozvoljeno i za Varaždinsku županiju. Od ponedjeljka propusnice neće trebati niti stanovnicima Brodsko-posavske županije koji će se unutar svoje županije moći slobodno kretati. 

19 dana bez novooboljelih

I Požeško-slavonska županija je odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite dobila dozvolu za ukidanje e-Propusnica unutar županijskog teritorija. Zahtjev za ovakvom odlukom prethodno je uputio Županijski stožeri vođen pozitivnim epidemiološkim situacijama.

Načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić novinarima je potvrdio kako se ukidaju policijski punktovi na granicama gradova i općina unutar županije, no i nadalje će propusnice biti neophodne za napuštanje područja Požeško-slavonske županije. Ta županija bilježi tek tri slučaja zaraze koronavirusom, a bez novooboljelih je čak 19 dana.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene