Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Dnevnika Nove TV

Ovako ćemo od ponoći putovati: Ukidaju se e-propusnice za 13 županija

Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 1
Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 1 Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 2 Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 3 Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Romina Knežić o kretanju i propusnicama - 4 Galerija 1/4 >>
Ograničeno kretanje mnogim je građanima teško palo, no trud mnogih od njih na kraju se isplatio. Epidemiološke brojke koje struka procjenjuje dobrima dovele su do kretanja bez propusnica, ali samo unutar županija.

Lakše kretanje građana osjetit će se u županijama koje su tražile ukidanje e-propusnica, a takvih je trinaest.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju" Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Odluku Nacionalnog stožera o ukidanju e-propusnica po županijama potvrdio je za Dnevnik Nove TV načelnik stožera Davor Božinović.

Podsjetimo na brojke zaraženih po županijama. Neke, naime, već danima imaju odlične rezultate, većina ih broji manje od pedeset zaraženih.

Dvadeset dana bez novozaraženih

Neke od županija imaju zaista impresivne rezultate, poput Virovitičko-podravske županije koja je bez novih zaraženih izdržala dvadeset dana, Primorsko-goranska šest dana zaredom nije imala novooboljelih, a danas bilježi tek jedan slučaj.

I Istarska županija koja je bila prvo žarište u Hrvatskoj - ima situaciju pod kontrolom. Najpogođeniji virusom su Grad Zagreb s 449 zaraženih, Splitsko-dalmatinska županija s 406, Zagrebačka županija sa 124 i Krapinsko-Zagorska sa 120 zaraženih.

Slijedi Osječko-baranjska županija sa 107, Dubrovačko-neretvanska sa 105 zaraženih, Istarska s 90 te Primorsko-goranska županija s 80 zaraženih. Nakon njih tu su Šibensko-kninska županija sa 79 i Zadarska sa 78 zaraženih osoba.

Manje od četrdeset zaraženih

Ostale županije su s daleko manje zaraženih. Vukovarsko-srijemska ima ih 37, Varaždinska 36, Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka imaju zabilježene po 32 zaražene osobe. Slijede Karlovačka županija s 28, Brodsko-posavska s 21 zaraženom osobom, Ličko-senjska s 20 i Bjelovarsko-bilogorska županija s 12 zaraženih osoba.

Manje od deset zaraženih imaju Međimurska županija s osam, Virovitičko-podravska s četiri zaražene osobe i Požeško-slavonska županija koja i dalje ima samo tri zaražene osobe.

Krivulja ide u dobrom smjeru. Slaže se i stožer pa su neke mjere produžili, a neke prilagodili.

Deset županija zatražilo potpuno ukidanje e-propusnica

Deset županija tražilo je potpuno ukidanje e-propusnice za svoje područje: Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Osječko-baranjska, Virovitičko-podravska, Zadarska, Šibensko-kninska, Vukovarsko-srijemska i Splitsko-dalmatinska.

Od ponoći više neće biti policijskih punktova, niti će građani trebati e-propusnicu ako primjerice iz svoje općine idu na svoje oranice koje su u - drugoj općini.

Dvije županije podijeljene na manja područja

Dvije županije su zatražile da se njihova područja podijele na nekoliko manjih. To su Primorsko-goranska i Ličko senjska županija.

Primorsko-goranska županija, u suradnji s epidemiolozima, traži podjelu područja na tri manja - jedan je Gorski kotar, drugo područje bili bi otoci, a treće - Primorje. Dakle - u njima će kretanje bilo slobodno, no za prelazak iz jednog područja u drugo građani i dalje moraju imati e-propusnicu.

Kretanje u Ličko-senjskoj županiji također će biti bez propusnica, no to se ne odnosi na područje Udbine i Novalje. Za ulazak u ta mjesta, odnosno izlazak iz njih i dalje će trebati e-propusnice.

Spajanje Zagreba i Zagrebačke županije

Zahtjev je poslao i Grad Zagreb - tražili su da se, barem što se e-propusnice tiče, spoje sa Zagrebačkom županijom.

Na ovaj način stožer želi omogućiti veću mobilnost, ali je ipak ne dopustiti potpuno - jer je mobilnost jedan od najvećih faktora rizika. Podsjetimo, pravila o novom kretanju građana su na snazi već od ponoći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene