Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon kratkotrajnog testiranja

Rusija krajem godine počinje cijepiti visokorizične skupine protiv koronavirusa: "Cijepljenje će biti apsolutno dragovoljno"

Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško rekao je u ponedjeljak da bi masovno cijepljenje visokorizičnih skupina protiv Covida-19 trebalo početi u studenome-prosincu, javljaju ruske novinske agencije.

Rusija je ovaj mjesec postala prva država u svijetu koja je odobrila cjepivo za COVID-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima zbog čega su međunarodni stručnjaci iznijeli dvojbe u njegovu sigurnost i djelotvornost. "Cjepivo će ponajprije biti dobavljeno za zdravstvene djelatnike i učitelje", rekao je Muraško, kako javlja agencija TASS.

Pročitajte i ovo francuska - 1 Vlada promijenila strategiju Predsjednikovo upozorenje dalo rezultat: U samo jednom danu gotovo milijun stanovnika prijavilo se za cijepljenje Slika nije dostupna Borba s delta-sojem Crni rekord u Rusiji, preminulo 679 oboljelih: Bolnice u Moskvi prenatrpane, grad pred karantenom

Cijepljenje će "biti apsolutno dragovoljno", rekao je ministar, prenosi njemačka agencija dpa. Nekih 40.000 volontera sada sudjeluje u trećoj fazi ispitivanja cjepiva, javili su državni mediji.

Cjepivo je razvijeno u državnom laboratoriju i prvotno je testirano na laboratorijskim radnicima i vojnicima koji su se dragovoljno prijavili. Nikakvih znatnijih nuspojava nema, navode mediji. Cjepivo je nazvano Sputnik, prema prvom satelitu što ga je tadašnji Sovjetski Savez postavio u orbitu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, kako bi dao podršku cjepivu, da ga je uspješno primila jedna od njegovih kćeri i nije imala drugih nuspojava do lagane, privremene povišene temperature. S gotovo milijun potvrđenih slučajeva Rusija zauzima četvrto mjesto po broju zaraženih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene