Cjepivo, ilustracija
Cjepivo, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško rekao je u ponedjeljak da bi masovno cijepljenje visokorizičnih skupina protiv Covida-19 trebalo početi u studenome-prosincu, javljaju ruske novinske agencije.


Rusija je ovaj mjesec postala prva država u svijetu koja je odobrila cjepivo za COVID-19 nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima zbog čega su međunarodni stručnjaci iznijeli dvojbe u njegovu sigurnost i djelotvornost. "Cjepivo će ponajprije biti dobavljeno za zdravstvene djelatnike i učitelje", rekao je Muraško, kako javlja agencija TASS.

Vezani članci Belgijska eurozastupnica Kathleen Van Brempt Napeta rasprava u Europskom parlamentu: Italiji kasni isporuka cjepiva, belgijska zastupnica prozvala Njemačku Sanja Vištica razgovarala je s Alemkom Markotić - 3 Alemka Markotić objasnila izaziva li cjepivo protiv korone više nuspojava nego ono protiv gripe: "Tek ćemo vidjeti"

Cijepljenje će "biti apsolutno dragovoljno", rekao je ministar, prenosi njemačka agencija dpa. Nekih 40.000 volontera sada sudjeluje u trećoj fazi ispitivanja cjepiva, javili su državni mediji.

Cjepivo je razvijeno u državnom laboratoriju i prvotno je testirano na laboratorijskim radnicima i vojnicima koji su se dragovoljno prijavili. Nikakvih znatnijih nuspojava nema, navode mediji. Cjepivo je nazvano Sputnik, prema prvom satelitu što ga je tadašnji Sovjetski Savez postavio u orbitu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, kako bi dao podršku cjepivu, da ga je uspješno primila jedna od njegovih kćeri i nije imala drugih nuspojava do lagane, privremene povišene temperature. S gotovo milijun potvrđenih slučajeva Rusija zauzima četvrto mjesto po broju zaraženih.