Koronavirus je još uvijek nepoznat i izaziva strah, paniku, predrasude i diskriminaciju, a Provjereno istražuje koliko su točne dosadašnje informacije o virusu te koje su posljedice objavljivanja istinitih informacija.

Galerija


Chen Quichi, građanin novinar iz Wuhana, na svom kanalu na YouTubeu izvještavao je o koronavirusu otkako se on proširio po Kini. "Jučer sam u jednoj bolnici vidio mrtvo tijelo koje je sjedilo u invalidskim kolicima. Lice mu nije bilo pokriveno", rekao je Quichi na snimci koju je objavio. Nedugo nakon objavljivanja snimki on je nestao, a njegovim profilom nastavio je upravljati njegov prijatelj, kojemu je ostavio važnu uputu jer je sumnjao da će mu se nešto dogoditi. "Izričito je rekao da promijenimo njegovu šifru ako ga ne bude dulje od 12 sati. Nestao je 7. veljače oko 19 sati. Otad ne odgovara na telefonske pozive. Nitko ga ne može dobiti", posvjedočio je Chengov prijatelj.

Vezani članci Blaženka Divjak Ministrica Divjak o državnoj maturi i školi na daljinu: "Postoji nekoliko scenarija. Testovi nisu u kamenu klesani" Roko Blažević - 1 Roko Blažević uputio snažnu poruku: "Budimo primjer iz poštovanja prema našim herojima"

Ovo nije jedini pokušaj zaustavljanja širenja istine. Naime, međunarodni freelance novinar s Tajvana William Yang reporterki Ani Malbaši otkrio je što se dogodilo njegovu izvoru nakon objave o uvjetima u bolnicama. "Doslovce dva-tri dana nakon što je razgovarao sa mnom lokalna ga je policija posjetila i prijetila mu da će ga odvesti i zatvoriti. Zbog toga je obrisao svoj profil na Twitteru", ispričao je Yang, koji tvrdi da je nestao još jedan građanin novinar.

"Razlog zbog kojeg su nestali jest to što su pokazivali i dijelili jako osjetljiv sadržaj iz Wuhana, koji je pokazivao svijetu drugu stranu koju kineske vlasti nisu pokazale. Nestajali su jedan za drugim, što je u Kini zapravo standardna praksa", rekao je Yang.

Yang prati koronavirus od početka njegova širenja. Osim što tvrdi da je prvi slučaj sa simptomima virusa zabilježen mjesec dana ranije od onoga što navode kineske vlasti, na temelju istraživanja kineskih liječnika pokazuje i da period inkubacije može trajati puno dulje od onog koji je zabilježila Svjetska zdravstvena organizacija.

Pravovremene objave novih informacija ključne su za prevenciju i pravilan liječnički tretman oboljelih, ali u pokušajima da se zaustavi širenje virusa zaustavlja se i širenje istine.

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom od 23 sata.