Pelin, ilustracija
Pelin, ilustracija Foto: Getty Images

Otkako su mediji u BiH prenijeli navode njemačkog instituta Max Planck da se slatki pelin pokazao moćnim oružjem u borbi protiv koronavirusa, ne prestaje zvoniti telefon Petra Mihića iz Ljubinja u istočnoj Hercegovini koji godinama uzgaja tu ljekovitu biljku.


"Nakon objave obećavajućih vijesti iz Njemačke o istraživanju djelovanja slatkog pelina kontaktirali su me profesori iz Zagreba i Beograda i tražili da im pošaljem uzorke kako bi se i oni uključili u istraživanja", rekao je Petar Mihić lokalnim medijima.

Istraživanje o djelotvornosti slatkog pelina (Artemisia annua) nemalo je iznenadilo znanstvenike s instituta u Potsdamu i njihovi rezultati u liječenju oboljelih od koronavirusa bude nadu u skori početak kliničkih ispitivanja.

Antivirusno djelovanje

Ekstrakti slatkog pelina imaju antivirusno djelovanje, njima se liječe paraziti, uzročnici malarije, a učinkovit je i protiv gljivica i bakterija.

Mihićeva obitelj uzgaja pelin na površini od 8000 četvornih metara i od te biljke spravlja čajeve, tinkture, eterično ulje, cvjetni prah, a uskoro počinje i s proizvodnjom kapsula.

Biljka pelin Njemački znanstvenici proučavaju popularnu biljku kao potencijalni lijek za koronavirus: "Sve ima smisla..."

"Uglavnom sada zovu starije osobe, a razlozi su različiti. Od liječenja i ublažavanja tegoba zbog zaraze koronavirusom do jačanja imuniteta. Svi su zadovoljni, a reakcije su pozitivne. Kad jednom naruče proizvod, ponovno ga traže", kaže Mihić.