Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet čeka cjepivo

Hrvati pohrlili po lijek protiv malarije, šefica ljekarničke komore otkrila i kakvo je stanje s maskama: "Ovisimo o uvozu, cijene su otišle u nebo"

Cijeli svijet čeka samo jedno - cjepivo protiv koronavirusa. Farmaceutske tvrtke se natječu koja će ga prije razviti.

U tijeku su i prva testiranja na ljudima. I hrvatska Zaklada za znanost raspisala je hitan natječaj za istraživanje COVIDA-19. Upregnute su sve svjetske znanstvene snage.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Sve češće se oboljele pokušava liječiti antimalarikom. Treba napomenuti da još nije znanstveno dokazano da taj lijek djeluje pomaže kod koronavirusa, ali čini se da, kako je rekla profesorica Markotić, nekih benefita ima.

Ima li u Hrvatskoj dovoljnih količina tog lijeka i o kakvom se lijeku radi, otkrila je gošća Dnevnika Nove TV - predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo.

Kaže kako se ne radi o agresivnom lijeku.

"To je lijek koji ima svoje djelovanje i koristi se samo kod odabranih indikacija. Taj lijek kod nas nije registriran, uvozi se putem interventnog uvoza i trenutno ga imamo dovoljno za pacijente koji su ga ranije koristili za reumatoidni artritis i neke druge indikacije za koje je bio odobren", objasnila je Soldo.

Šefica ljekarničke komore otkriva kako su Hrvati pohrlili u ljekarne čim se pojavila informacija da lijek djeluje u kombinaciji s azitromicinom. 

"Čim je najavljeno u medijima da lijek djeluje u kombinaciji s azitromicinom imali smo veliki pritisak pacijenata i zdravstvenih radnika da kupe lijek. U dogovoru s HZZO-om, HALMED-om i ministarstvom ograničili smo njegovu prodaju kako bi imali za pacijente koji inače koriste taj lijek", dodala je i navela da lijeka trenutno ima dovoljno.

Soldo tvrdi da je situacija sa zalihama lijekova dobra. "Nestašice lijekova postoje oduvijek, ali zbog koronavirusa nemamo neki veći poremećaj tržišta distribucije lijekova, kako na recept, tako i bezreceptnih lijekova i cijeli sustav se trudi da sve funkcionira i da ima toga dovoljno", rekla je Soldo.

Navodi da zaštitnih maski u ljekarnama trenutno nema. "Imamo neke količine pamučnih maski i ljekarnici se trude da nabave količine kirurških maski i maski kojima je veći način zaštite. Ono što treba reći je da nema lokalne proizvodnje, ovisimo o uvozu i cijene su otišle u nebo, deset do petnaest puta su veće u nabavnoj cijeni. Pokušavamo ih nabaviti po što povoljnijoj cijeni, ali je to dosta zahtjevno", objasnila je.

Ljekarne su zabilježile kršenje samoizolacije, navodi. "Prvi dan kad su ljekarne počele sudjelovati u tom procesu provjere mjera samoizolacije imali smo više od 50 kroz jutro. Kako smo to pustili u medije i apelirali na ljude da poštuju i naše zdravlje i zdravlje pacijenata koji dolaze u ljekarne, broj se smanjuje. Ali svaki dan je i dalje deset do petnaest prijava koje nam dođu iz ljekarni. Državni inspektorat ima konkretnu evidenciju o tome, a ljudi, nažalost, i dalje dolaze u ljekarne", kazala je Soldo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene