Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen
Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen Foto: Afp

Europska unija trenutačno nije u mogućnosti donirati cjepiva protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, rekla je u nedjelju predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


"Popriličan je pritisak na zemlje članice da nabave cjepivo za sebe", rekla je Ursula von der Leyen za Funke Media Group.

Vezani članci Počela Vinistra (Foto: Dnevnik.hr) U županiji im epidemiološka slika takva da planiraju i neke manifestacije: "Trend je dobar" Putovanja u Velikoj Britaniji Velika reportaža iz Londona: Ponovno međunarodni letovi, ali uz vrlo stroga pravila - ''To je potpuna besmislica. Koji je smisao toga?''

No šefica EK-a naglasila je financijsku potporu EU-a inicijativi COVAX i naporima Svjetske zdravstvene organizacije da se siromašnijim zemljama osigura pristup cjepivima.

"EU je u ovu inicijativu uložio 2,2 milijarde eura. COVAX je već isporučio 30 milijuna doza u 52 zemlje", rekla je von der Leyen.

Mehanizam koji omogućuje bloku da izravno dijeli cjepiva s drugim zemljama neće započeti "dok ne budemo imali bolju proizvodnu situaciju u EU", navela je šefica Komisije.

Von der Leyen je glasno zagovarala osiguranje cjepiva ljudima diljem svijeta još na proljeće 2020. godine. No većina doza isporučuje se bogatim zemljama.