Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Kako vratiti duha u bocu?''

Stručnjakinja o psihozi zbog koronavirusa: "U ovome su pogriješili, ali iz najbolje namjere"

Vijeće za elektroničke medije pozvalo je na odgovorno, točno i oprezno izvještavanje o koronavirusu.

Strah kao tema medijskih izvješća odraz je stava javnosti, upozoravaju iz Vijeća za elektroničke medije, a ne utemeljenih informacija o širenju virusa. O psihozi koja se zbog koronavirusa stvorila među građanima u Dnevniku Nove TV govorila je politologinja Marijana Grbeša Zenzerović.

Nakon što se koronavirus pojavio i u Hrvatskoj, građani su pohrlili u trgovine i razgrabili namirnice kako bi si pripremili zalihe hrane. Politologinja Marijana Grbeša Zenzerović kaže da situacija s koronavirusom pokazuje kako je jednostavno stvoriti psihozu među ljudima.

''Zapravo je puno veće pitanje kako tog duha vratiti u bocu. Psihoza je neutemeljena, kao što smo već čuli. Najveći dio odgovornosti za tu psihozu nose mediji'', smatra Grbeša Zenzerović. Dodaje da su posebna i vrlo važna tema i društvena mreže. ''Imamo spiralu. Kad se jednom ubacila ta loptica, ona ide sve brže i brže i radi sve veću paniku'', kaže politologinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna upute za građane Počeli ste naglo kašljati, boli vas grlo, imate kratak dah? Što učiniti ako sumnjate da ste zaraženi koronavirusom

Pročitajte i ovo Liječnik u zaštitnoj opremi KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Blizanci oboljeli od koronavirusa otkrili kako izgleda boravak u karanteni: "Osjećam nelagodu jer sam donio virus u Hrvatsku"

Ističe da mediji moraju izvještavati o koronavirusu. ''Međutim, između transparentnog informiranja i educiranja o opasnosti koja postoji te senzacionalističkog i histeričnog cirkusa je 50 nijansi sive'', kaže Grbeša Zenzerović.

''Sad je vrijeme da se nakon nekoliko dana takvog izvještavanja kaže – stvarno moramo stati na loptu'', rekla je.

Grbeša Zenzerović kaže da liječnike treba pohvaliti. ''Oni su primjer kako se treba ponašati u ovoj situacije'', zaključila je i dodala da su se dobro postavile i institucije. ''Od početka ostavljaju dojam da komuniciraju transparentno. Šalju poruke da drže stvar pod kontrolom'', govori politologinja, ali ističe i jednu neobičnost u kriznom komuniciranju, a to je da je vijest o prvom zaraženom koronavirusom objavio - premijer.

''To nije uobičajeno i ta je poruka doprinijela panici i histeriji jer kad se premijer obraća naciji i kaže: 'Imamo situaciju. Imamo oboljelog', stvara se dojam izvanrednog stanja. U tome su pogriješili, iz najbolje namjere da pokažu da drže stvari pod kontrolom'', zaključila je profesorica Marijana Grbeša Zenzerović.

Građanima profesorica poručuje da slušaju savjete liječnika, a medije pozvala da o koronavirusu izvještavaju odgovorno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene