Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veliki propust

Oglasio se Beroš o nevjerojatnom slučaju iz splitskog KBC-a: "Netko mora odgovarati, inspektori iz Zagreba krenuli su u Split"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog već druge zamjene identiteta u splitskom KBC-u ravnatelj Julije Meštrović podnio je zahtjev za razrješenje. Vili Beroš, ministar zdravstva, kaže da se radi o velikom propustu za koji netko mora odgovarati.

"To što se desilo u Splitu stvarno je veliki propust i pogreška. Treba tek ustanoviti radi li se o nepoštivanju procedura ili nečijoj grešci ili nemaru", rekao je ministar Vili Beroš za DNEVNIK.hr. Dodao je da se zbog cijelog slučaja ispričao obiteljima pacijentica kojima je zamijenjen identitet.

Pročitajte i ovo Nacionalna dječja bolnica u Blatu Predstavljen idejni projekt Bolnica u Blatu bit će gotova 2029.? "Samo nas jedan korak dijeli od početka gradnje" Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..."

Zbog nove zamjene identiteta u KBC-u Split, koja se dogodila još 10. travnja, a otkrivena je tek jučer, ravnatelj KBC-a Julije Meštrović podnio je Upravnom vijeću bolnice zahtjev za razrješenje. No čini se da će konačna odluka pričekati nalaz zdravstvene inspekcije, koji se, kako kaže Beroš, očekuje do kraja tjedna.

"Za ovaj propust netko mora odgovarati. Ako unutarnji nadzor i zdravstvena inspekcija kažu da je netko pogriješio, taj će i odgovarati", kaže Beroš. Potvrđuje da su inspektori iz Zagreba jutros krenuli u Split. Nalaz bi trebao biti gotov za nekoliko dana, kaže Beroš, vjerojatno do kraja tjedna.

"Problematično je da se u dva navrata dogodilo slično. No u ovom trenutku KBC Split preopterećen je bolesnicima koji su teški. Koliko sam izviješten, radilo se o dvije starije osobe koje su i dementne", kaže Beroš. Objašnjava da ne traži opravdanje, već samo naglašava u koliko teškim uvjetima radi splitski KBC.

Konačnu odluku o Meštrovićevoj ostavci donijet će Upravno vijeće KBC-a, dok ministar zdravstva potom tu odluku potvrđuje ili ne potvrđuje.

Pokušali smo razgovarati i s Meštrovićem, no nije odgovarao na naše pozive. 

Pokopana pod drugim imenom

Cijeli slučaj započeo je još u noći s 10. na 11. travnja kada su u KBC pristigle dvije starije korisnice domova u Dicmu i u Seget Vranjici. Punih mjesec dana kasnije otkriveno je da im je te prve večeri zamijenjen identitet. Otkriveno je to nakon što je pacijentica iz doma u Dicmu vraćena u dom u Seget Vranjici.

Prava pacijentica iz doma u Seget Vranjici preminula je 16. travnja i u međuvremenu je pokopana pod imenom još uvijek žive žene iz doma u Dicmu.

Nije prvi put

Zamjena identiteta u splitskom KBC-u dogodila se već početkom svibnja kada je u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici vraćen pacijent inficiran koronavirusom, a u bolnici ostavljena zdrava osoba.

"Moramo znati da su moguće nesukladnosti u prijenosu informacija, osobito ako postoji komunikacija na više razina, kao što se to ovdje događa i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovoreno zajedno sa našim suradnim ustanovama, a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je, ali zaista sve se provelo i obavilo u najboljem redu", rekao je tada ravnatelj Meštrović.

Tada je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera kratko rekao da se čuo s ravnateljem Meštrovićem, koji je priznao pogrešku, no slučaj nije želio dodatno komentirati. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene