Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split, prof. dr. Julije Meštrović dao je svoj mandat na raspolaganje zbog još jedne zamjene identiteta pacijenata, a za koju je, kako doznajemo, saznao u ponedjeljak kasno poslijepodne.


U ponedjeljak poslijepodne u KBC-u Split otkrivena je još jedna zamjena identiteta pacijenata koja se dogodila još s 10. na 11. travnja. Dvije pacijentice, jedna iz doma u Seget Vranjici, a druga iz doma u Dicmu, zaprimljene su u približno isto vrijeme te je došlo do zamjene njihova identiteta. Naime, pacijentice su bile teškog zdravstvenog stanja i nisu mogle jasno komunicirati niti se odazvati na ime.

Vezani članci Ilustracija Prvi put objavljeni zbirni podaci za tjedan dana: Pogledajte koliko je novozaraženih Alemka Markotić Markotić za Dnevnik Nove TV o prijetnji novog virusa: "Prenosi se seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom"

Kako doznajemo, dijagnoze su ispravno vođene, ali pod krivim imenima. Da cijela situacija bude još tragičnija, jedna je od pacijentica preminula 16. travnja, a pokopao ju je član obitelji druge pacijentice i ne znajući da u lijesu nije njegova tetka. Sve je otkriveno nakon što su djelatnici bolnice u dom u Seget Vranjici pokušali vratiti pacijenticu koja nije bila ona pod čijim su je imenom vodili.

Zbog tog propusta djelatnika KBC-a Split ravnatelj prof. dr. sc. Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio svoj mandat na raspolaganje te i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja, o čemu će se očitovati Upravno vijeće te ustanove.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u utorak će započeti nadzor u KBC-u Split, a o utvrđenome će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Podsjetimo, prvi poznati slučaj dogodio se 2. svibnja kad je zdrava štićenica splitskog Doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici zadržana u KBC-u Split, dok je korisnica koja je bila pozitivna na COVI-19 vraćena u dom. Samo srećom nije došla u kontakt s drugim štićenicima doma i spriječen je prijenos virusa.

Također, još uvijek nije razriješen ni slučaj pacijenta s Brača od kojeg se zarazila rodbina na otoku te nije poznato je li iz bolnice pušten na kućnu njegu nakon što se zarazio COVID-om.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju