Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedna osoba preminula

U splitskom KBC-u zamijenili pacijente: Zaraženog koronavirusom vratili u dom za starije, zdravog ostavili u bolnici

Splitsko-dalmatinski stožer u 12 sati održao je konferenciju za medije na kojoj se govorilo o stanju u županiji, a župan Blaženko Boban osvrnuo se na inspekcijske nalaze Doma u Vukovarskoj.

Stožer Splitsko-dalmatinske županije održao je konferenciju za medije. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pomoć u koronakrizi Poduzetnike u gradskom prostoru oslobodili plaćanja zakupnine, Opara predlaže da ne plaćaju ni komunalnu naknadu Tomislav Novinščak Zoran prikaz zašto se zaraza toliko širi Dok je zaraženi mladić partijao u prepunom zagrebačkom klubu, bolnice su se punile: Put od ovakvih suludih poteza do bolničkih kreveta nije tako dalek

Na njoj su sudjelovali ravnatelj KBC Split Julije Meštrović, ravnateljica NZJZ-a Željka Karin i župan Blaženko Boban.

"U KBC-u Split liječi se 89 osoba s infekcijom COVID-19, a 78 je iz domova za starije. Očito je u KBC-u Split najviše hospitaliziranih s koronavirusom u Hrvatskoj. Na respiratoru je njih 9, a tri su iz Šbenika. Nažalost, od jučer je umrla još jedna osoba iz doma. Starije životne dobi i sa kroničnim bolestima. Izražavam sućut", rekao je Julije Meštrović.

Najavio je da od ponedjeljka počinju s radom ambulante. Pacijente su zvali i znaju kako se ponašati. Radit će se u dvije smjene.

Željka Karin rekla je da na području županije jedan novooboljeli. Riječ je o osobi iz doma u Makarskoj. Nije imao simptome, riječ je bila o rutinskoj kontroli.

Blaženko Boban govorio je o inspekcijskom nadzoru Doma za starije u Vukavarskoj. 

Izrazio je sućut obiteljima svih preminulih.

"Sedmoga travnja, oko 14 sati poslijepodne dobili smo informaciju da u Domu u Vukovarskoj imamo 10 pozitivinih štićenika. Istu večer organizirali smo transport svih pozitivnih i 49 njihovih kontakata", rekao je Boban.

"Nije bilo nepravilnosti"

"Zahvaljujem epidemiološkoj službi, KBC-u Split, zaposlenicima doma koji su hitno reagirali. Dan kasnije sam zatražio izvještaj od ravnatelja doma i od ravnateljice Nastavnog zavoda. Dobio sam ih tijekom popodneva. U dogovoru s nadležnim ministrima, devetoga smo dogovorili njihov dolazak u Split. Na radnom sastanku je dogovoreno da je potrebno izvršiti inspekcijski nalaz. Dan poslije su inspektori bili na terenu. U međuvremenu, 10. sam imenovao povjerenicu  u domu, Helenu Bandalović, kako bi se organizirao daljni rad u domu. Jučer su došli inspekcijiski nalazi", dodao je Boban. 

Naglasio je kako je kriza uzrokovana koronavirusom svjetski problem te novo stanje s kojim se cijeli svijet prvi put suočio. Rekao je i kako su se sve službe prilagođavale okolnostima. Dodao je i da su korisnici doma vrlo visoke životne dobi s kroničnim bolestima.

"Od samog početka Ministarstvo socijalne skrbi kupovalo je i dostavljalo zaštitnu opremu. Tijekom inspekcijskog nadzora utvrđeno je da se u domu postupalo sukladno svim uputama. Nije bilo nepravilnosti. U postupanju liječnice obiteljske medicine nije bilo propusta. Ni zdravstveni radnici nisu napravili propuste", rekao je Boban.

Na pitanje što je ravnateljem Doma u Vukovarskoj, hoće li biti ostavke, župan je odgovorio: 

"Valjda vam je iz ovih zaključaka sve jasno, ja kao župan dužan sam provoditi pozitivne propise RH. I DORH radi izvide pa ćemo vidjeti što će zaključiti", rekao je Boban.

Na konferenciji su ponovili da je virus u dom navjerojatnije ušao preko djelatnika. 

Na pitanje kako to da onda nitko nije kriv, Karin je rekla kako se ne može kriviti nekoga tko nema simptome. 

Zamijenili pacijente 

Na konferenciji su Stožer pitali je li istina da je prilikom povratka u dom u Vukovarskoj došlo je do zamjene pacijenata u KBC-u Split. Odnosno, da je u dom vraćena pozitivna osoba, dok je negativna ostala u bolnici.

"To je točno. Hvala na pitanju. To se i dogodilo. Naime, moramo znati da su moguće nesukladnosti u prijenosu informacija. Osobito ako postoji komunikacija na više razina, kao što se to ovdje događa i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujućim našim standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovoreno zajedno sa našim suradnim ustanovama, a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je, ali zaista sve se provelo i obavilo u najboljem redu", rekao je ravnatelj bolnice Julije Meštrović.

Na tu se situaciju osvrnuo i ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Kratko je poručio da se čuo s ravnateljem splitskog KBC-a koji je priznao pogrešku. Ministar nije želio dodatno komentirati slučaj.

Svih devet novooboljelih slučajeva u Hrvatskoj jučer bilo je iz Splitsko-dalmatinske županije. 

Preminulo je šest osoba, od toga pet iz Splita. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene